Община Сандански е готова с проектни предложения за решаване на водния проблем

Община Сандански е подготвила десетки проектни предложения за милиони левове, които ще бъдат финансирани по различни механизми. Те са насочени основно за подобряване на пътната и водопроводна инфраструктура не само в общинския център, но и по селата. Това заяви Атанас Стоянов, кмет на община Сандански, в ефира на Радио Благоевград.

Той припомни, че бяха завършени два много важни инфраструктурни обекта – обновяването на булевард „Европа“ на входа на града и ремонтът на пътя Катунци-Златолист, който води до храма на Преподобна Стойна.

До края на септември се очаква да бъде открита и нова детска градина в Сандански – нещо, което не се е случвало през последните 60 години в курортния град.

Стоянов увери, че има подготвени проектни предложения за решаване на водния проблем в общината.

„ВиК инфраструктурата в града, особено в централната му част, спешно се нуждае от подновяване. Водопроводната мрежа е на повече от 60 години, в по-голямата си част тръбите все още са етернитови…Нужни са много средства за това, а Община Сандански не разполага с такъв ресурс. Затова ще разчитаме на държавна подкрепа. Част от решаването на този проблем е започнатото изграждане на преиствателна станция за отпадни войни на стойност 14 милиона лева. Това пък ни позволява да кандидатстваме през МРРБ и по Плана за възстановяване и развитие за рехабилитация на подземната инфраструктура, особено в централната част на града“, коментира Стоянов.

„Решението на този проблем ще бъде дълъг процес. Имаме готови проекти и за две от най-големите села – Склаве и Катунци, които също се нуждаят от изцяло нова водопроводна мрежа“, допълни градоначалникът.

Той припомни, че общините от години очакват да се случи финансовата децентрализация, която ще позволи местната власт да работи по-ефективно.

Атанас Стоянов увери, че има доверие между местния бизнес и общинска администрация, която се старае бързо да придвижва преписките на инвеститорите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене