Председател на ОИК – На местния вот ще има проблеми с визуализацията на трите вида бюлетини на машината

Новите общински избирателни комисии трябва да бъдат попълнени и назначени от ЦИК преди началото на предизборната кампания за местните избори наесен. Дали и какво са работили досегашните комисии, които по закон имат мандат от 4 години (колкото е на самите местни власти)?

На повечето места в Благоевградска област комисиите не са имали никаква работа след обявяването на изборните резултати през 2019 година. Не така стоят нещата обаче в Благоевград, където ОИК е заседавала всеки месец.

Още в първите месеци след изборите за местна власт в Благоевград преди четири години беше ясно, че почивка за състава на Общинската избирателна комисия няма да има.

Избраният тогава кмет Румен Томов беше атакуван за това, че не е прекратил участието си във фирма, на която е едноличен собственик. След съдебна сага, продължила половин мандат, той беше отстранен, а ОИК трябваше да подготви и произведе нов избор за кмет на областния център.

След това заваляха решения на Антикорупционната комисия за установен конфликт на интереси при общински съветници – общо 12. Това доведе до съдебни дела по много от казусите и доста работа за ОИК.

„Оказа се, че ОИК – Благоевград е заседавала всеки месец, като в един период от 4 месеца не сме се събирали. Доста натоварен ни беше графикът. Наложи се да отстраним един избран кмет, да произнесем решения за прекратяване на правомощията на дузина общински съветници, които трябваше да освободят своите места“, отчита председателят на комисията адвокат Мартин Бусаров. Той уточнява, че четирима от общинските съветници са били отстранени на основание на съдебни решения, останалите са подали оставки.

„Близо 1/3 от общинските съветници в този мандат се оказа, че са действали в свой личен интерес.“

В момента ОИК в Благоевград подготвя архива за четиригодишната си работа, който от 1 до 7 септември трябва да бъде предаден на следващата.

„ОИК – Благоевград беше първата, която направи общински избори, за кмет на община, изцяло на машини. Ние бяхме пионерите, организирайки машинен вот за избиране на кмет на община на частичните избори през 2021 г. Това беше изпитанието пред Общинската избирателна комисия“, изтъква Бусаров.

Тъкмо с участието на машините в предстоящия месен вот е свързано и притеснението на досегашния председател на ОИК – Благоевград. Според него много от хората ще имат проблем с визуализацията на трите последователни бюлетини на екрана – за съветници, за общински кмет и за кмет на населено място.

„Познавайки добре организацията на изборния процес, това ще са три различни вида бюлетини, които избирателите трябва да попълнят на тъчскрийна на машината. Съответно секционната комисия трябва да отчете в три отделни протокола. Да не забравяме, че има възможност в секции с над 300 избиратели да се гласува както на машина, така и с хартия.

Не мога да си представя втори тур за кмет на кметства и кмет на община с машини, когато имаме около 4 дни за пренастройване, въвеждане на новите бюлетини, само с имената, които ще се явяват на втори тур, разнасянето на тези устройства по секциите. Това е сериозна въпросителна по организацията на изборите. Аз лично имам идея – да се удължи времето между първия и втория тур, с оглед на необходимостта от настройка на машините, но това трябва да стане със законодателна промяна.“\ БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене