Започва фестивалът „Неотъпкана пътека“

Вече по традиция първият ден на август дава знак и за началото на единствения по рода си

фестивал за камерна музика в България – „Неотъпкана пътека“, който днес отбелязва пет години от първото си издание.
Фестивалът започва на 3 август в Неврокопската митрополия, Гоце Делчев, от 4 до 6 август ще е в читалище „Светлина“, Ковачевица, и ще завърши на 9 август с концерт в Епископската базилика на Филипопол, Пловдив.

През миналите години в репертоара на концертите имаше различни акценти: приятелството в музиката, носталгията и композиторите в изгнание, а темата тази година е пътеката, която отваря нови пътища, по които поколенията оставят следите си. В този контекст ще е световната премиера на клавирния квинтет на композиторката Добринка Табакова, написан специално за Фестивала. Нейното произведение „Каменна следа“ е вдъхновено от майсторите, създали Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, който е родният й град. На концертите ще се изпълнят дуети и фолклорни песни от Брамс и Бетовен, арии от Ленард Бърнстейн, композиция от младата американска композиторка Джеси Монгомъри, песни от германо-американския композитор и цигулар Чарлз Льофлер, произведения на полската цигуларка и композиторка Гражина Бацевич, и на големия унгарски музикант Ернст фон Дохнани.

За първи път ще гостуват световноизвестни музиканти като Рандъл Скарлата, баритон (САЩ) и Макс Бейли, виола (Великобритания). Към екипа с вече познатите от предишни издания музиканти ще се включат и Дора Димитрова, цигулка (САЩ/България) и Вяра Шуперлиева, пиано (България/Aвстрия).Дейността и мащабът на фестивала се разшири и с програмата „Пътеката е ваша“, която предвижда гостуване на трима млади български композитори в Ковачевица. Това са Лора Ал Ахмад, Светлин Христов и Петър Керкелов, които ще напишат нови камерни творби за музикантите на фестивала. Продължава и детският лагер по вокално пеене „Пеещи сърца“ за деца от региона.

Фестивалът заслужава адмирации и пълна подкрепа по няколко причини. Първо, той работи за съживяване на читалището и като институция, и буквално: през миналата година протеклият покрив на сградата му в Ковачевица, където се провеждат част от концертите, беше подменен с нов. Това стана благодарение на дарителското общество „Дар Светлина“ и подетата акция на фондация „Неотъпкана пътека“. Тази година, точно за дните на фестивала, се завърши и ремонтът на терасата, която беше покрита с красиви каменни плочи.

Второ, във всякакъв смисъл вече петгодишният фестивал може да служи като учебник по туризъм. Това е фестивалният туризъм, в случая за камерна музика, който носи безценни и дългосрочни ползи за местата, в които се провежда. Подобни инициативи са много далеч от комерсиалния туризъм, който има краткосрочен успех, ако изобщо стигне до такъв. И, разбира се, още по-далеч от всичките нароили се напоследък мегаломански и кухи проекти за привличане на туристи.

Трето, програмите на фестивала не следват добре отъпкания път на евъргрийните и популярното, а напротив – дават възможност на публиката да чуе по-рядко или за първи път изпълнявани произведения, както и такива от съвременни или не така известни композитори. А те са представени от високо ценени и стойностни музиканти от България и чужбина.

И да припомним началото: Фестивалът е идея на пианистката Лора Чекоратова, която веднага получава подкрепа за огранизацията от цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков. Спонтанната подкрепа на проекта им от общината и местните хора ги мотивира да вложат много разум и сърце и да го развият в нещо толкова пълнокръвно и стойностно.

Всичко за изпълнителите и програмата тук.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене