Изчезнаха ведомостите за заплатите на футболистите на ФК „Беласица“, играли в „А“-група

Валентин ГЕРЧЕВ

Васил Танев, футболистът на някогашния футболен отбор на „Беласица“, играл в „А“-група, направи шокиращи разкрития относно ведомостите за изплащането на заплатите. Той потърси Топ ПРЕСА, за да разкаже за скандала, който тресе от дни колегите му, предвид пенсионирането им, или като такива като него, които вече са пенсионери. Разговора с него пресъздаваме без редакторска намеса. Ето какво той заяви пред диктофона на югозападния таблоид ТОП ПРЕСА:
„Играл съм като футболист на „Беласица“ от 1984 година. Премиите ги няма. Никой от колегите не ги е виждал къде са. Никои не е вземал нищо за пенсия. Играли сме само за едната заплата. За 120 лв. За седем години премиите, що сме играли и сме работили, за да ги отработим, ги получавахме от София – няма и една стотинка. Всичко е скрито и покрито! Ведомостите ги няма никъде! Сега ще се обадим и ще напишем едно писмо до Боби Михайлов, да проверят във федерацията или ние ще се качим. Даваме ги под съд, колегите!“ – това обяви ексклузивно бившият футболист от славните години на „Беласица“ Васил Танев.
„50 лв. всеки месец! Ако биехме, на месеца по 50 лв, това са 200 лв.“, разкри схемата на заплащането на футболистите той. Той допълни обаче, че върху тези средства е било спиран данък. „И данък ни спираха. 50 лв. беше премията, после стана 80 лв.“, не скри възнаграждението си В. Танев, който петричани помнят като футболист на ФК „Беласица“, играл за любимия му отбор в класната лига на шампионите преди години. Парите обаче ги нямало. Той е убеден, че ведомостите с начислените заплати и премии са скрити от футболното дружество. Тогава е било държавно, с председател Ананиев, казва дългогодишният футболист, който в момента е пенсионер и въпреки това си търси правата. Освен него в управлението влизали и Киро Шопов, и Ламбрев е бил отговорен.
„Тогава беше всичко държавно и се даваше заплащането всичко по ведомост“, конкретизира той. „И беше всичко точно, но в момента ведомостите ги няма!“, разкри към днешна дата Танев скандала, който тресе колегите му от славните времена на футбола в Петрич. „“Една стотинка не е взел никой от колегите, които сме пенсионери, от тези премии, които са били начислявани към заплатите ни“, оплака се той, и казва с оптимизъм: „Искаме си парите! Това са седем години. За седем години това са около 10-15 хиляди лева пари! Как може така!“, пита той.
„Завеждаме дело!“, категорично е становището му. Той поясни, че освен него в същото положение били и останалите играчи от „А“-група на „Беласица“, като Попето, Зарко, Шаламано и др. „Толкова са – около пет -шест човека. Другите са починали!“, поясни нагледно имената на колегите си, изпаднали като него в това положение. След една година обаче излизат и други негови колеги в пенсия, и те като останалите ще преживеят истинска изненада. „И Валери Стоянов, и Бохоров, и Карадалиев, и те излизат след година в пенсия. И за тях няма да има такова нещо към пенсиите. нали трябва да изкарат УП-е №2 за пенсии. Това са пари, за да може да се вдигне коефициентът на пенсиите си. Това е най-малко с половин коефициент към пенсиите им. А така – за Бог да прости!“, възмущава се Танев.
„Защо съм играл аз?! Тези пари бяха съвсем законни! Затова играехме мач. Това ми беше професията на мен. Седем години една стотинка към пенсията не са ми дали. На УП-ето за пенсии са ни начислени само работните заплати, без премиите. Той пита – къде са премиите по ведомост и кой ги скри? За онова време, премии от по 50 лв., върху които са спирани и данъци, са били много пари. „А документите ги няма!“, хвърли бомбата той, в очакване на отговор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене