Честване на религиозния празник „СВЕТА ЗОНА“ в гр. Мелник

В Мелник – най-малкият град на България, скътан в една от южните шепи на Пирин планина и в неговите околности, някога е имало 83 църкви и манастири. Затова често е наричан и „Градът на Бога”. За неговия чар безспорно допринасят и така наречените мелове-уникални пясъчни природни образувания, които привличат туристи от цял свят.
Един от културните центрове в гр. Мелник, Народно читалище „Емануил Васкидович – 1886”, участва като партньор в изпълнението на проекта за трансгранично сътрудничество между Република Гърция и Република България – CULSTAGE – “Сцена за трансгранична култура“. Целта на проекта е да се развият и популяризират възможностите за културен и религиозен туризъм в трансграничния регион, за да се запознаят повече хора със сравнително по-малко познати, но вълнуващи и колоритни културни събития и туристически забележителности от двете страни на границата.
Една от основните дейности е популяризиране на традицията с честването на религиозния празник „Света Зона“ в Мелник.

Празникът е известен като „Полагане честния пояс на Света Богородица“. Вярва се, че поясът е одежда, която е запазена след Успението на Божията майка и е почитана от християнския свят, заради извършено чудо – чудодейно излекуване на императрица Зоя. Празникът се отбелязва с литийно шествие на 30 август до параклиса „Света зона“, издигнат от местните хора върху останките от манастира „Света Богородица Спилеотиса“ и извършване на религиозни обреди на 31 август сутринта.
Литийното шествие, което се провежда всяка година в навечерието на празника „Света Зона” започва от храма „Свети Йоан Предтеча”, по-популярен сред жителите на града като „Свети Яне”, преминава през града, като участниците в шествието носят на ръце иконата „Света Зона”, смятана за чудотворна до параклиса „Света Зона“ построен върху останките на манастира „Света Богородица Спилеотиса”, многократно разрушаван и възстановяван. Там се извършват религиозните ритуали на втория ден от празника. 31 август е и светският празник на град Мелник, посещаван от много хора и изпълнен с фолклорни изпълнения и различни културни прояви.

Тържествата, посветени на „Света Зона”, организирани по време на изпълнението на проекта CULSTAGE включват и още едно събитие – съпътстваща изложба в читалище „Емануил Васкидович – 1886“. Изложените фотографии на различни религиозни и културни обекти в града от миналото и сега, с богат пояснителен текст могат да бъдат разгледани с интерес от множество жители и гости на Мелник.
Обявен за природен и архитектурен резерват, Мелник привлича хиляди туристи ежегодно. Виното, което се прави от уникалния български сорт Широка мелнишка лоза, е с великолепно качество, с аромати на зряла череша и билки, а в присъствието на дъб развива нюанси на тютюн и кожа. То е една от атракциите на града и региона и привлича много почитатели от цял свят. Може да се дегустира в някоя от винарските къщи и изби в града и около него. Комбинацията от хубаво вино и превъзходната местна кухня превръща Мелник в една отлична дестинация за гурме и винен туризъм, която предлага на гостите и много интересни природни и исторически забележителности. Възможностите за настаняване са разнообразни и многобройни – от луксозни хотели до уютни къщи за гости.
Благодарение на археологическите, културните и архитектурните забележителности, Мелник е обявен за град-музей и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Той е и един от ярките примери за духовната и регилиозна близост между българския и гръцкия народ и възможностите за културен обмен и развитие на религиозен и културен туризъм в транс-граничния регион, за което допринесе и осъществяването на проекта CULSTAGE.

Съдържанието на тази публикация е единствено отговорност на НЧ „Емануил Васкидович – 1886 г.“, Мелник и не може да се счита, че отразява възгледите на Европейския съюз, страните участнички, Управляващия орган и Съвместния секретариат “.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене