В Кюстендил подготвят културния форум „Панагия – Въздигане на хляба“

Културния форум „Панагия – Въздигане на хляба“ подготвя Общината в Кюстендил, съобщиха от отдел „Култура и духовно развитие“. В средата на август се почита празникът Успение на Пресвета Богородица.

В Кюстендил форумът се прави ежегодно, от 2008 година. Негови организатори са Община Кюстендил и Архиерейското наместничество.

Ден преди Успение Богородично, от общинския отдел за култура представят традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самият празник „Панагия“ се прави около църкви и параклиси и представлява културна изява за представяне на българската православна традиция и черковното художествено изкуство, казаха от общинския отдел.

Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. „Жената-майка“ учи и предава тайнството на най-личните момичета, разказаха пред БТА организаторите. Традиционното замесване на богородичен хляб през тази година ще се състои в храма „Св. Димитър“ в Кюстендил.

На църковния празник Успение Богородично, в градинката пред Обредния дом в Кюстендил, ще бъде подредено традиционно изложение на обредни хлябове. Уменията си в приготвянето им ще покажат читалищата от кюстендилска община. Организирани ще бъдат и детски работилници за приготвяне на хляб.

Традиционно на този ден се отслужва и водосвет за здраве и благоденствие, а празникът продължава с програма и етнографско представяне на културното наследство.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене