Петрич и Сандански също ще се присъединят с мирно шествие в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора

Граждани от Петрич и Сандански ще излязат днес на мирно шествие в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. И в двата града шествието ще започне в 18:00 часа, ще тръгне от сградата на съда и ще продължи в посока сградата на общината. Демонстрации ще има и в други градове на страната.

„Ще излезем на това шествие, заради бездействието на институциите, защото, ако имахме съд и закони, насилниците нямаше да си позволяват подобни прояви и няма да имат чувството за величие и недосегаемост“, каза за БТА Марина Харизанова, която е в организацията на шествието в Сандански. Тя коментира още, че зверството, което е извършено над 18-годишното момиче според нея е следствие на дълги години бездействие от страна на институциите по отношение на насилието, което по думите ѝ става все повече и повече.

От община Сандански написаха в официалната си фейсбук страница, че също се обявяват в подкрепа на днешното шествие срещу насилието.

„Радвам се, че по-голямата част от обществото реагира на този казус, който реално е обществен, защото утре или вдругиден може да е всеки един от нас“, каза за БТА Свобода Шуркова от организаторите на протестните демонстрации в Петрич. Според нея е време съдебната система да носи отговорност и хората, които са оценили деянието като незначително, да си понесат заслужените последствия. Тя каза още, че отговорността не е само на насилника, а всички, които са го прикрили, автоматично стават съучастници.

Припомняме, че 18-годишното момиче пострада на 26 юни, след като приятелят ѝ причини множество наранявания по главата, крайниците и тялото. Случаят доби популярност, когато нейни близки съобщиха, че по тялото ѝ са нанесени множество порезни рани с макетен нож.

Както БТА писа, министърът на правосъдието Атанас Славов призова за пълно и обективно разследване на случая, а по разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора бе създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г. Г., на 26 г., обвиняем за средна телесна повреда на пострадалата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене