Борисов: Една керемида няма да има извън втория лифт в Банско

Премиерът Бойко Борисов отговаря на въпроси на евродепутати за корупцията в България, за втория лифт в Банско и за Истанбулската конвенеция. Той е в Страсбург, където представи приоритетите на българското европредседателство.

„Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то ще се справим добре“, каза Борисов пред евродепутатите по темата за борбата с корупцията в България.

„Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате ще има ли ръст на икономиката и инвестициите. Как ще ни избират все нас на първо място. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре. Моля ви, тези наши приятели, които протестират ми бяха коалиционни партньори. Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме“, отговори на атаките Борисов, цитиран от „24 часа“.

Евродепутатката от зелените Ска Келер предизвика премиера по темата за корупцията в България. „Председателството е повод да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район, защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в ЕС. Председателството трябва да даде добър пример. Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората които подават сигнали са изправени пред опасността от наказателно преследване. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемет с борбата с корупцията. Кажете как да ви помогнем“, обърна се тя към Борисов.

Премиерът й отговори, че е готов да се подпише пред евродепутатката, че в Банско няма да бъде построена и една керемида извън втория лифт. „Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитена от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации. Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Искам да гарантирам, става въпрос за втори лифт. Сега има само един лифт в курорта Банско и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. За да вървят автомобилите го осоляваме непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Не само няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа по нови гори и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там“, отговори Борисов на Ска Келер.

Петър Курумбашев от БСП също говори за проблема с корупцията в България. „Мечтата стана реалност. Но нито демокрацията, нито членството в ЕС са застраховка за злоупотребата с власт и корупцията“, обърна се той към Борисов.

Депутатът от ДПС Илхан Кичук атакува премиера заради участието на националисти в правителството. Борисов отвърна, че се е разбрал с патриотите да пазят етническия модел като зеницата на окото си.

Повечето чужди евродепутати изказаха подкрепа към българското правителство за приоритетите на председателството.

Елена Валенсиано го призова от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. „Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия да мине в парламента. Насилето над жени и деца и чудовищно в цяла Европа“, отвърна й Борисов.

Преди срещата с евродепутатите премиерът разговаря с председателя на Европарламента Антонио Таяни. Двамата бяха категорични, че успехът на Европейския съюз зависи от съвместната работа на институциите в полза на гражданите и че сътрудничеството между Българското председателство и Парламента ще бъде мотивирано от тази цел. Подчертано беше, че приоритетите на Българското председателство в голяма степен отговарят на работната програма на евродепутатите.

„Ние отчитаме значимата роля на Европейския парламент за успешното протичане на Председателството, защото той представлява интересите на всички европейски граждани и е гарант за легитимността на провежданите политики“, посочи министър-председателят Борисов. Преди това, почетната книга на европарламента той написа посланието на Българското председателство „Съединението прави силата“.

Антонио Таяни приветства включването на темата за младежта и за развитието на Западните Балкани като акценти в програмата на Председателството. Той изтъкна, че при посещенията си в България ясно е видял волята на страната ни да постигне напредък по тях, както и съществуването на експертни знания, добри дипломатически и междуличностни контакти, които ще стимулират процесите на интеграция в региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене