Трябва ли да бъде взривен паметника на Гоце Делчев в Нверокоп?

Георги Николов Делчев е един от най- значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Национален герой в България и Република Македония. На 28 октомври 1983г. в едноименния град, е открит паметникът на Гоце Делчев.

Паметникът на Гоце Делчев е монумент в чест на водача на Вътрешната македоно – одринска организация Гоце Делчев  (1872-1903) в град Гоце Делчев ( Неврокоп), България. Разположен е на централния площад на града, също наречен „ Гоце Делчев”. Представлява внушителен паметник, като Гоце Делчев е изобразен в цял ръст в цивилни дрехи, седнал , върху облицован с плочи постамент, на който има надпис „ Гоце Делчев” . от северната страна са изписани думите му: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите”.

Автор на паметника е скулпторът Димитър Боновски.

Преди години, на един от юбилеите на Гоце Делчев, присъствала в едноименния град и известната английска историчка Мерсия Макдермот. Като видяла паметника в центъра на стария Неврокоп тя споделила с местни общественици: ”….Има много паметници за динамит в България! Този е един от тях!”

Много време изнече оттогава. Но като че ли думите на англичанката, написала книги за Васил Левски и Гоце Делчев, се оказаха лоша поличба за този паметник. Що критики понесе през годините това творение. Що искания и предложения за премахването му имаше. Но така и не се стигна до решение, което да удовлетворява и гражданите, и гостите на града. Продължава така и до днес – в деня на 151 годишнината на Гоце.

Паметникът е трън в очите на будните гоцеделчевци. Едната му ръка сякаш е ампутирана. С другата изразява незнайно какво. Няма пушка, няма силях, няма кон,няма четническа униформа. Войводата е седнал. Неврокопчани никога няма да се примирят с тази скулптурна гавра.

Кой е авторът на творението не е важно! Хората пустосват онази комисия от партийци, които го одобрила преди няколко десетки години. В града отдавна се носят приказки, че имало някакъв договор, според който паметникът не трябвало да се бута до определено време. И дотогава ще е рана в центъра на града.

Иначе има предложения паметникът на Гоце Делчев в местността Папазчаир в Пирин да смени този в града. Имало е и подписки за това. За да се гордеят гражданите с патрона си, да не се срамуват заради чужд грях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене