Бум на ухапани хора в Гоце Делчев!

.

Бум на ухапани хора от оси и стършели регистрират спешните медици в Гоце Делчев.

„Това е основният ни поток от пациенти напоследък. Ухапани идват за медицинска помощ в Спешен център през деня и през нощта. Поне по 10 човека минават на дежурство, включително и 7-8-годишни деца. На алергичните правим урбазон и адреналин и ги оставяме под наблюдение за няколко часа. По-тежките случаи насочваме към реанимация. Имаше и случай на ухапване от смок, но той не е отровен. Иначе ние разполагаме с противозмийски серум”, заяви за „Струма“ д-р Емилия Поюклиева от ФСМП – Гоце Делчев.

 

„Действително има завишаване на ухапаните от насекоми и кърлежи, но повечето от тях преминават през амбулаторни прегледи и рядко се стига до хоспитализация”, заяви и зам. директорът на МБАЛ – Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

 

И ухапванията, и ужилванията от насекоми са болезнени – основната разлика е, че при ухапването (например от муха, комар, бълха и др.) усещаме болката по-късно. При ужилването болката се усеща на момента. Причината е, че когато говорим за ужилване, болката е причинена от жилото на насекомото, а при ухапване – причината е във възпалението на кожата от слюнката на насекомото, поясняват лекарите.

„Когато става дума за ухапване от насекоми, обикновено се получава мъничка бучица, която сърби, след това се образува и пъпка – тя може да се появи до 24 часа след ухапването на насекомото. Пъпката изчезва след няколко дни. При ухапването на някои видове насекоми се получава малко мехурче, което е пълно с течност.

Алергиите от ухапване на насекоми са рядко срещани, по-чести са към жилото на насекомите. В тези случаи е разумно да се потърси лекар“, препоръчва д-р Поюклиева.

„За намаляване на отока от ухапване на първо място е добре да се приеме антихистаминов препарат – фенистил или алергозан, което след това внимателно да се почисти с хладка вода и измиващ препарат. В случай че не разполагате със специален успокояващ мехлем с охлаждащ ефект, може да приложите на мястото на отока студен компрес с вода, в която сте разтворили съвсем малко сода бикарбонат. Ако сте ужилен от пчела, проверете дали в тялото ви не е останало жилото на насекомото и при нужда го отстранете с пинсета, но най-добре е да се консултирате с медицинско лице”, препоръчва д-р Поюклиева.

Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене