Пример за всички млади хора! Пиринско лудна по сладолед произведен от 21 годишен!

Има порода хора, които се раждат с предприемачески дух в кръвта. Към нея принадлежи 21-годишният Александър Паунов, който не следва установените норми. Въпреки че завършва с пълно отличие една от най-елитните софийски гимназии, решава, че иска да прави свой бизнес, вместо да учи в университет.

„Хората около мен ме виждаха като бъдещ архитект или икономист, но аз вътрешно чувствах, че не е това нещото, на което искам да посветя живота си. Семейството ми, роднините ми, приятелите ми – всички не можеха да повярват какво се случва, след като отказах да продължа образованието си. Повечето ми съученици заминаха да учат в Германия. Аз вярвах и вярвам, че трябва да остана в родината си, защото бъдещето й зависи от нас, младите. А вече имах идея за бизнес, в която вярвах и твърдо реших да я развивам, докато не успея“, споделя Александър Паунов.

Началото

В гимназията участва в състезание за ученически стартъпи. Тогава му хрумва идеята за протеинов сладолед. Самият той е голям почитател на сладкото изкушение и започва да търси по-балансирана рецепта. „Със сигурност идеята ми не беше най-гениалната, нито най-оригиналната, но аз най-много вярвах в нея, имах най-много хъс и спечелих“, казва с усмивка Александър Паунов. След презентацията му на състезанието има огромна опашка от ученици, които чакат да си вземат от протеиновия сладолед, който той е направил у дома с малко мляко, протеин на прах и сметана. Така се ражда идеята за протеиновите сладоледи IcePro.

Окрилен от успеха в стартъп състезанието, след завършване на училище той се отдава изцяло на идеята си. „Разучих как се работи със занаятчийските и индустриалните машини за сладолед. Истината е, че не разбирах нито от сладолед, нито от логистика и дистрибуция, нямах представа от нищо. Така след доста подобрения, неуспешни опити и уроци чак преди около година стартирах продажбата на продуктите“, споделя младият предприемач.

Съдбовна среща

През пролетта на 2023 г. Александър Паунов кандидатства във FoodТech акселераторска програма за стартъп идеи – Future Verticals, организирана от Launchlabs Sofia. Целта на програмата е да подпомогне развитието, валидирането и реализирането на най-обещаващите идеи и компании, които ще определят бъдещето на хранителната индустрия в страната. Тя е насочена към стартъп проекти във фаза на прототип или по-нататъшен етап от развитието им. Програмата си партнира с над 50 ментори с доказан опит в развитието на успешни компании, експерти в научните разработки, фондове за рисков капитал, утвърдени корпорации, водещи скалиращи компании и тинк-танкове.

Сред менторите са и представители на най-голямата търговска верига в страната – „Kaufland България“, която е основен партньор на инициативата. Така Александър Паунов получава безценни практически съвети за развитието, дистрибуцията и позиционирането на своя протеинов сладолед IcePro лично от изпълнителния директор на веригата Иван Чернев.

Сладолед с калории колкото в една ябълка

IcePro стъпва на българския пазар с два вкуса, като само година по-късно те вече са близо 20. Предлага се в различни разфасовки, в кутии и на клечка. Сладоледът IcePro се отличава с високото съдържание на протеин и липса на захар.

„С IcePro мога да консумирам колкото си искам сладолед, защото семейната ни опаковка има калории колкото няколко ябълки. Подсладен е със стевия и има малко над 300 калории в цялата опаковка от 450 мл. Най-много обичам „Червено кадифе“, който ни е най-продаваният вкус“, разказва с гордост за иновацията си Александър Паунов.

„От няколко седмици започнахме да работим и с Kaufland, като зареждаме специална селекция от шест вкуса в пет хипермаркета в столичните квартали „Люлин“, „Дружба“, „Крива река“, „Малинова долина“ и „Банишора“. Това партньорство е истински акселератор, каквото е и значението на думата – да ускориш идеята си за бизнес и тя да се превърне в реалност. Благодарение на Kaufland нашият сладолед IcePro става все по-достъпен, а за нас това е огромна крачка напред в бизнеса ни и голяма отговорност да отговорим на високото качество на работа. Аз съм на 21 години и ясно осъзнавам, че да уча от лидерите в ритейла за мен е несравним опит, който колегите от Kaufland ни предоставят като част от подкрепата им за млади предприемачи“, коментира Александър Паунов. А плановете за колаборация с ритейлъра са свързани с постепенното разширяване на броя на магазините и предлагания асортимент.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене