Осем православни храма в община Симитли носят името на свети пророк Илия

Осем православни храма в община Симитли носят името на свети пророк Илия, съобщиха от общинския пресцентър.

Илинден е най-големият празник и на едно от най-дългите села в общината – Градево. Храмът „Свети Илия“ в селото е една от най-старите църкви в района, като е построен през 1847 г. В архитектурно отношение е каменна трикорабна псевдобазилика с нартекст и женска църква над него. На западния и на южния свод има берелефи с дракони, а интериорът е дело на четирима зографи. Изписани са 36 сцени и фигури, дело на неизвестен зограф, които оцеляват при унищожителното земетресение в Крупник през 1904 г., съобщават от Общината. Иконостасът на храма в Градево е рисуван и има високохудожествена позлатена резба по венчилката, царските двери и кръжилата. Над царските двери има три резбовани разпятия с дракони.

За празника на храм „Свети Илия“ в Градево ще бъде отслужена празнична литургия и ще се благослови курбан за здраве, предвидена е и празнична програма.

Днес Илинден ще бъде празнуван и в симитлийските села Сухострел, Полена и Брежани. В събота празникът ще бъде отбелязан в Ракитна, а седмица по-рано бе празнуван в Железница и Брестово.

На днешния ден, посветен на свети пророк Илия, ще бъде осветен нов параклис в местността „Ширината“, в землището на село Полена, съобщиха още от Община Симитли. Параклисът е закупен с дарения, а мястото около него е облагородено с безвъзмезден труд. По думите на кмета на селото Веселин Топузов средствата, събрани след ритуала по спасяване на Богоявленския кръст, който са в размер на 1500 лева, са дарени за параклиса. Събрани са пари и с кутии за дарения, а останалата сума за закупуването е осигурена от Общината и кмета на Симитли Апостол Апостолов. Параклисът е доставен безвъзмездно от собственика на транспортната фирма, която е доставила храма от Солун до местността „Ширината“. Покровител на параклиса ще е свети Илия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене