Кюстендил отбелязва Празника на черешата

Кюстендил отбелязва традиционния си „Празник на черешата“ в три последователни дни, от днес до 25 юни. В него ще участват повече от 200 производители, търговци и занаятчии от региона и от страната. Празникът е наследство на учредената преди 127 години в Кюстендил първа овощарска изложба в България.

Събитието се провежда всяка година от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града. Официалното откриване на „Празника на черешата“ е в събота – 24 юни, от 11:00 часа.

Началото на празника ще бъде поставено днес с кулинарно изложение, надяждане с череши, детска анимация и концертна програма, с участието на Михаела Маринова и ТИНО. Десетки кулинари ще представят своите ястия и специалитети в надпреварата „Череши в кухнята“ като водещ ще бъде Драгомир Драганов.

В съботния ден институтът по земеделие в Кюстендил ще представи разнообразието и новостите в черешопроизводството в региона. Над 40 артистично аранжирани щанда ще пресъздадат черешовото творчество на кюстендилските „майстори“. Всички те ще бъдат част от художествено изложение, което ще продължи до 18:00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените. Програмата в съботния ден ще завърши с концерт на група „ЛегендитЕ“.

Последният ден се посвещава на най-малките гости на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб „Малки откриватели“ със занимателни игри с череши и детска анимация.

Заради празника в центъра на Кюстендил ще бъде въведена временна организация на движението.

На Празника на черешата ще гостува и фондация „Искам Бебе“. Нейното участие е по покана на кмета Паунов, с когото в началото на годината фондацията започна съвместната кампания за популяризиране на природните дадености, лечебната минерална вода и чистите плодове в Кюстендилския край, които са в помощ на репродуктивното здраве.

За първи път на празника на черешата в Кюстендил ще се предлага сладко от череши, направено от младежи с интелектуални затруднения, подкрепени от фондация „Сийдър“, съобщиха от фондацията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене