425 са свободните места за кандидат-гимназисти в училищата в Пиринско за второ класиране

425 места са незаети в училищата в Пиринско с прием след основно образование. Това стана ясно, след като от Регионалното управление на образованието обявиха свободните места за второ класиране от държавния план-прием след 7 клас.

Конкретно за община Благоевград незаетите места са 57. От тях 17 са в Благоевградската професионална гимназия, 10 в Езиковата гимназия, 8 в Математическата гимназия, по 5 в Националната хуманитарна гимназия и Гимназията по строителство, архитектура и геодезия, по 4 в Професионалната гимназия по икономика и в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост, 2 в СУИЧЕ и по едно в 5 СУ и 7 СУ.

Както „Струма“ писа, още за първо класиране заради липса на интерес от страна на кандидат-гимназисти бяха закрити 8 специалности в 5 училища. С по една паралелка по-малко ще реализират Професионалната гимназия по електроника и енергетика и Професионалната лесотехническа гимназия в Банско. На фона на наложилото се редуциране на общинско ниво остават 18 свободни места – 4 са в Средното училище в курортния град, 11 са в Гимназията по туризъм, две са в ПГЕЕ и едно в ПЛТГ.

В СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Белица всички места са заети. В Професионалната гимназия в града има 7 непопълнени бройки.

Много добре с приема се справят двете професионални и профилираната гимназия в Гоце Делчев. В ПГ по МСС няма свободни места в заявените и утвърдени 4 паралелки. НПГ „Димитър Талев“, което е с прием на 156 осмокласници в 6 паралелки, има само три незаети места, а в ПМГ „Яне Сандански“ с пет паралелки сводните места също са три. Или на общинско ниво незаетите места са 22, от които 16 в СУ – Брезница.

Както предходни години, трудности с реализирането на приема изпитват обединените училища /ОбУ/, които обучават ученици до първи гимназиален етап /10 клас/. Така например в община Гърмен в трите ОбУ – в Дебрен, Долно Дряново и Дъбница, свободните места са общо 38.

В община Кресна, където има само едно училище – СУ „Паисий Хилендарски”, са постъпили 25 осмокласници и има едно свободно място.

За община Петрич незаетите места са 58, за община Якоруда – 31, Хаджидимово – 6, Струмяни – 2, Симитли – 16, Разлог – 44, Сандански – 41. Впечатление прави, че в община Сатовча, където има 5 училища, свободните места са 71.

Важно е да се знае, че учениците, които са класирани на втория етап, задължително трябва да се запишат в периода межди 20 и 24 юли, в противен случай губят мястото.

На 25 юли ще бъдат обявени броят на записалите се ученици и незаетите места след второ класиране, а 25-26 юли е срокът за подаване на документи за участие в трети етап на класиране. В третия етап на класирането участват единствено незаписани ученици, като се обявяват само незаетите места, останали след втория етап. В заявленията могат да се подреждат само паралелките, в които има свободни места, в ред по избор на заявяващия.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене