В манастира „Св.Георги“ в Хаджидимово посрещнаха първа смяна на детския църковен лагер

От края на юни и началото на юли започнаха първите смени на църковни лагери за деца. Своите първи лагерници посрещнаха Хаджидимовският манастир в Неврокопска епархия, Клисурският манастир във Видинска епархия и Кремиковският манастир в Софийска епархия. Организацията на лагерите и издръжката на децата в тях се поема изцяло съответните митрополии.

В Клисурския и в Хаджидимовския манастир лагерните смени са отделно за момчета и за момичета. В Кремиковския манастир те са смесени. Лагерите съчетават религиозно ограмотяване с въвеждане в православното богослужение, игри и забавления с разходки сред природата.

Организирането на детски лагери изисква не само подходящо място за настаняване и прехрана на децата, но и набиране на екипи от учители и помощен персонал. Посочените три епархии от години създават условия за организирането на детски църковни летовища, като Хаджидимовският манастир има вече тридесетгодишен опит (от 1994 г.).

От дълги години и Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна организира летни дейности за децата от града. Програмата на лято 2023 можете да видите тук.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене