Международен екип провери състоянието на мозайките на Бузлуджа

Международен екип проведе експертно проучване, за да определи какво е състоянието на мозайките в паметника „Бузлуджа“, които заемат близо 1000 квадратни метра. Миналото лято бяха взети мерки за стабилизиране на стенните пана преди тежкия зимен период, който е пагубен за ценните произведения на изкуството, както и за самата сграда.

„Изключително сме щастливи, че мерките са изключително ефикасни и че нямаме загуби на мозайки от миналия зимен сезон. Това е за пръв път, всичките последни 30 години, тъй като всяка година огромни парчета мозайки бяха загубени. Тази година този изключителен процес е спрян“, каза пред БНТ арх. Дора Иванова – проект „Бузлуджа“.

„Притеснени сме от това което виждаме, че се е случвало през зимата, но сме убедени, че ще успеем да постигнем успех“, сподели Томас Данцл, завеждащ катедра „Реставрация“ в Техническия университет в Мюнхен.

Сега трябва да се изгради навес и над външния мозаечен кръг, за да може да се предпази от атмосферните влияния.

„За тази цел са необходими 64 000 лв. Започнахме фондонабираща кампания и благгодаря на всички, които се включиха в нея, но все още има голяма част от тези пари, които трябва да бъде събрана, така че всеки може да се включи и да подкрепи нашите усилия“, каза още арх. Иванова.

Предстои да бъде проучен и туристическият потенциал на мястото и на региона, след това ще бъде създаден Устойчив план за туризъм на Бузлуджа. Паметникът се посещава от средно по 5000 туристи месечно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене