Освещават параклис край прочутите Коматински скали

Тази събота, 19 октомври, ще бъде осветен новопостроеният параклис, който се намира при каменния феномен Коматинските скали край село Брестово. Храмът е посветен на свети Иван Рилски Чудотворец.

Параклисът е изграден по идея на художника Николай Кашев от село Черниче, а заслугата за построяването му е на основния ктитор – на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, благодарение на който за няколко месеца святото място бе изградено и само след дни жители и гости на общината ще могат да палят свещи в него и да се молят за здраве и благоденствие.

Десетки доброволци също се включиха в строежа на новия параклис, който ще служи за духовен дом и място за молитва за местната общност.

Известните Коматински скали във Влахина планина вече са защитена територия. Природната забележителност е с площ 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли и някои от тях достигат до 100 метра височина. Предполага се, че са на 35-40 милиона години. Скалите са заобиколени от емблематични за този район растителни и животински видове. Легенди за скрито злато в недрата им водят много иманяри по тези места.
{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search