Кметът на Белица Радослав Ревански: Общините сме стожер на държавността

– Г-н Ревански, Националното сдружение на общините в България проведе в Пампорово заключителната си конференция за общински мандат 2019 – 2023 г. Как се промениха регионите в България през изминалите 4 години?

– В периода 19-21 юни в Пампорово се проведе заключителната конференция за настоящия мандат 2019-2023 г на НСОРБ. На нея направихме анализ. Мандатът беше белязан от безпрецедентни кризи. Първо бе Ковид-кризата, след това икономическата, впоследствие дойде и политическата криза. Тя отключи още кризи – социална, финансова…

Въпреки всичко местната власт остана единствената стабилна. Ние, кметовете, бяхме стожер на държавността и защитихме интереса на хората. Въпреки че бяхме поставени в ситуация на оцеляване, смея да кажа, че регионите в страната придобиха все по-европейски вид.

– Каква е равносметката за отношенията между изпълнителната и местната власт? Какво трябва да се промени?

– Отношенията с централната власт винаги са предизвикателство за нас, кметовете. Още повече, че за последните две години ние общувахме със седем правителства.

Основната ни тема винаги е била финансовата децентрализация и продължаваме да настояваме за това.

Трябва да бъда честен – въпреки сложните комуникации имаше и няколко добри инициативи, които се реализираха.

– Кои са те?

– Визирам дадените от МРРБ над 400 млн. на общините за жизненоважни инфраструктурни проекти – улици, пътища, ВиК. За първи път общините имахме еднакво третиране от страна на централната власт. Тук държа да отбележа, че инициативата беше на г-н Гроздан Караджов. След това тя се припозна и от министър Иван Шишков, който я реализира. Сега сме радостни, че имаме разбиране и от новото правителство в лицето на финансовия министър Асен Василев и на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков. Имаме уверението, че останалите 50% са налични и ще бъдат на разположение на общините да си довършим проектите.

– Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков обяви за свой приоритет децентрализацията на общините. Кой би бил успешният модел?

– Министър Андрей Цеков има пълната ни подкрепа за неговия приоритет относно децентрализацията и се разбрахме на първата среща, че съвсем скоро ще имаме яснота за събирането на Съвета по децентрализация към МС. Освен това се разбрахме всеки месец да имаме среща с УС на НСОРБ и да коментираме и решаваме въпросите, касаещи общините. Това е една много добра стъпка, която аз лично напълно подкрепям и ще участвам активно.

– Кои са новите предизвикателства пред кметовете?

– Новите предизвикателства пред кметовете са ежедневни. На този етап е приемането на бюджета на общините, но за да стане това първо трябва да има бюджет държавата. Надяваме се час по-скоро това да стане.

– Процедурата вече започна. За какво настояват общините?

– Имаме вече договорени параметри по проектобюджета, касаещ общините – тук държа да отбележа че има завишение на заплатите на служителите в общинската администрация с близо 15 %, увеличена общата изравнителна субсидия, субсидията за капиталовите разходи. Надяваме се всички парламентарни сили да подкрепят исканията на общините и съм убеден, че ще срещнем разбиране и подкрепа.

– Предстои енергийната ефективност на сградите. Трябва да се разпределят около 1,2 милиарда лева, като първоначалните данни бяха за около 3 милиарда лева. Как ще се разпределят тези пари при положение, че няма да стигнат за всички хора? Топката отново остава в кметовете да обясняват защо за едни има, а за други не?

– Много важен е въпросът за енергийната ефективност. Знаем от опит, че всички граждани очакват да бъдат санирани блоковете. За съжаление обаче парите, които са отделени от Плана за възстановяване и устойчивост са три пъти по-малко, отколкото са необходими. Надяваме се на обективна оценка и до 3-4 месеца по уверение от МЛЛБ да излезе класирането и да видим как са разпределени парите. Друг важен акцент от тази програма е, че малките общини, в които блоковете са по-малки, имаме опасения, че не сме оставени в еднаква конкурентна среда с големите градове. Имахме своите обструкции, но не бяхме чути, силно се надявам парите за енергийната ефективност да стигнат и до малките населени места.

– Какво се промени в Белица през последните 4 години?

– Белица е една от най-бързо развиващите се общини в България и го казвам съвсем сериозно, колкото и да звучи нескромно. Всеки, който е идвал преди и сега може да види разликите.

– Една от големите гордости на Белица са младите хора, които остават в града и работят за него. С какви каузи ги ангажирате?

– Амбицията ни е все повече и повече хора да привличаме в общината и разбира се, тенденцията за задържане на младите хора и бизнеса да се запази и развива. Опитваме се да създаваме условия за развитие на бизнеса, на активните граждани. Не искам да изброявам всичко, което сме направили. Трябва да се види на живо. Имам ангажимент към хората да се грижа за тях и да развивам общината. Моята голяма амбиция е да развия курорта Семково и туризма в общината.

– Ще се кандидатирате ли за следващ мандат и кое ще Ви е приоритет? 

– Да, ще се кандидатирам за кмет отново и се надявам гражданските да продължат да ми гласуват доверие, за да може заедно да продължим успешното развитие на община Белица.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене