Сбъдната мечта! Деца ще изучават религия във вековното школо на село Лешница

Благородната кауза на жителите на санданското село Лешница се увенча с успех! Това стана възможно с много вяра, надежда и работа.

„Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Св. Марина“ в с. Лешница ще отвори врати в обновеното стогодишно училище за учебната 2023/24 година. Това ще стане в началото на месец октомври. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания“, заяви днес отец Димитър Илчев, който е идеологът и инициаторът за възраждането на селското школо, построено преди точно 100 години.

Училището отвън е изцяло реновирано, работи се в момента вътре в постройката. Боядисани са прозорците и вратите, монтирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето. Остават само по-дребни довършителни дейности. После ще започне оборудването – маси, столове, климатик, учебна дъска за Неделното училище. На единия етаж в двуетажната сграда ще се подреди музейна експозиция, очаква се пскоро да започне и подреждането на експонатите.

Само преди 1 година сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център. Те го възстановиха в автентичен вид.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи финансово на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене