105 медици кандидатстват за въздушните линейки

Снимка БГНЕС

Предвидената заплата е 8300 лева

105 медици са подали документи за включване в обучителния курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, съобщиха от здравното министерство, цитирани от БТА.

Срокът за подаване на документите изтече миналата седмица, а според прогнозния бюджет на служебната власт работещите във въздушните линейки ще получават заплата от 8 300 лева.

В началото на май в Катедрата по авиационна медицина на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъдат извършени медицински прегледи на кандидатите, както и тестове за физическа годност. Очаква се след това да започне същинското обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, което ще бъде в Центъра за професионално обучение към ВМА в София и ще продължи 15 дни.

Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите летище „Враждебна“ – София и летище „Долна Митрополия“ – Долна Митрополия. А първите хеликоптери, с които ще се оказва медицинска помощ по въздух, се очакват в България през юни.

Те са под наем и ще дойдат от Италия както с необходимото оборудване, така и с пилоти. Медиците обаче ще са българи.

На 15 декември пък се очаква първият от 6-те закупени хеликоптера по Плана за възстановяване, а в момента здравният министър д-р Асен Меджидиев е в Италия за обмяна на опит за организацията на работа на въздушната спешна помощ.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене