Кметовете от Община Доспат с писмо до институциите, искат решаване на проблема с дървата за огрев

Кметовете на населени места в община Доспат изпратиха писмо до министър председателя, председателя на Народното събрание и министъра на земеделието, с искане за разрешаване на проблема с дървата за огрев, съобщиха от община Доспат.

Ето и какво пише в писмото:

„На 05.07.2023 г. жители на общ. Доспат, както и на съседни такива протестираха, като затвориха ефективно пътя от гр. Доспат за гр. Девин (III-197) при разклона за село Късак. Протеста беше породен от недоволството на населението заради предоставянето на дърва за огрев в размер на 10 пространствени куб. м. на домакинство от Държавното горско стопанство. Тези количествата са регламентирани в чл.111, ал.16 от Закона за горите (ЗГ). От населението се изрази ясно становище, че това са крайно недостатъчни количества за район като нашия, където отоплителния сезон трае около 8, дори 9 месеца.

Проблемът възникна при промени в Закона за горите. В предишната редакция на ЗГ също бяха визирани 10 куб. м. дърва за огрев на домакинство, без да е уточнено дали същите са пространствени или плътни. И ако тогава хората получаваха по 10 плътни куб. м. (преобразувани – 16 пространствени) за домакинство и проблем не съществуваше, то с изменения в чл.111, ал.16 на ЗГ (ДВ бр. 11 от 2023 г. в сила от 02.02.2023г.) законодателя уточни, че това ще са пространствени. И проблема е налице, и също така е много сериозен.

Уважаеми господа, ръководството на общ. Доспат изцяло подкрепя протеста на населението и Ви приканваме да направите всичко необходимо и възможно от Ваша страна, за да могат хората не само от общ. Доспат да изкарват зимните месеци без да се притесняват кога ще останат на студено. Недопустимо е в 21 век хората да студуват. Докато жителите на страната имат алтернативи, като газ, централно парно или др. алтернативни източници на отопление, то нашето население няма такава привилегия. При проведени разговори по-рано с директора на ЮЦДП и РУГ Смолян бяха изразени мнения, че са се завишили исканите количества дърва за огрев в сравнение с предходните години. Да, завишени са, което е видно подадените заявления, но това си има своето обяснение. Както знаете настъпиха редица кризи през последните 3 – 4 години, като една от тях беше огромната инфлация. Доста хора бяха преминали преди това на други, алтернативни източници на отопление, като ток и дървесни пелети, но цените им скочиха неимоверно. Това накара хората да се върнат към най-достъпното гориво, а именно дървата.

Друг очертан проблем от протеста бяха високите цени на дървата за огрев, както за цена „на корен“ , така и при закупуване от ДГС от горски склад. Цената е скочила почти 100%. През 2022 г. цените са били съответно 6 лв. „на корен“ и 30 лв. на склад за пространствен куб. м., а през 2023 г. цените са 12 лв. на корен и 52 лв. на склад за пространствен куб. метър. Това е сред най-големите поскъпвания на стоки през последната година и пряко засяга стотици хиляди, дори милиони хора живеещи в планинските райони.

Във връзка с казаното до тук, молим да предприемете всички законови действия, които са във вашите правомощия и от вашата компетенция, за решаване на проблема на хората и нормализиране на обстановката, като е нужно да се направи поправка в чл.111, ал.16 от ЗГ и думата „пространствени“ се замени с „плътни“ , както е било в продължение на много години до сега. Също така е нужно Държавните горски предприятия да преразгледат своята политика за цените на дървата за огрев за населението, с оглед и на това, че като цяло се наблюдава падане на цените на дървесината.

Като оставаме в очакване на Вашите бързи и адекватни действия, предварително Ви Благодарим!“, пише в писмото на кметовете от Община Доспат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене