Косопадът – проблем, засягащ всички нас

Може би сте чували как много жени се оплакват от косопад през последните седмици? Разбира се, за това има обяснение и то основно е свързано с наличието на редица стресогенни фактори в нашето ежедневие. Освен жените, мъжете не остават по-назад, макар при тях проблемът да не е чак толкова забележителен. Какви са причините за косопада и как можем да го предотвратим – това ще бъдат темите, които днес ще разгледаме.

Какво представлява косопада и какви могат да бъдат причините за него?

Известно отпадане на косми може да се наблюдава при всички нас през цялата година и това обикновено е свързано с нормалния цикъл на развитие на нашата кожа. В някои случаи обаче процесът е изключително усилен и това започва да ни прави впечатление тогава, когато открием голямо количество косми върху възглавницата или когато решим да измием косата си и открием част от косата ни, останала в ръцете ни.

Тук е моментът, в който говорим за патологичен косопад и причините за него могат да бъдат най-различни – прекомерен стрес, силна емоционална проява в ежедневието ни, прием на допълнителни медикаменти или хранителни добавки, друго придружаващо заболяване, честа топлинна и химична обработка на косата и други. Разбира се, може да не откриваме някаква особена причина за това състояние, но, въпреки всичко, то да е показателно за физическото ни здраве. Ето защо е необходимо посещението на медицински специалист, който да открие къде точно се корени проблема и да ни предложи подходящо персонализирано лечение.

Какви са опциите за лечение на косопад?

Днес специалистите познават редица методи с различна ефективност по отношение на косопада. Понякога препоръчват прием на различни медикаменти, в други случаи прибягват към използването на шампоани, балсами и серуми за коса със специфични съставки, които подсилват растежа и спомагат за заздравяването на косъма.

Най-модерното и доказано лечение за почти всички видове косопад е ефективната трансплантация на коса. Резултатът след нея е успешен при повечето от изброените причини за косопад, но в някои случаи може да се окаже неподходяща за нас. Ето защо преварително трябва да направим консултация с дерматолог, който да сподели своето професионално мнение. Идеята тук е да се прехвърлят косми от място, където те са в изобилие, на място, където видимо липсват, за да получим едно добро покритие на скалпа.

Косата ни е символ на здраве и чар. Затова трябва да я поддържаме в добро състояние целогодишно!

Източник на снимка:
pathdoc / Shutterstock.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене