Протест затваря днес пътя Доспат-Девин заради дърва за огрев

Жителите на община Доспат организират протест днес от 11:00 часа, съобщиха от общинската администрация. Причината за недоволството на гражданите са малките разрешени количества дърва за огрев за добива и доставката за местното население.

От Инициативният комитет посочват, че действията им ще бъдат ефективни, тъй като ще затворят пътя Доспат – Девин, в района на разклона на с. Късак.

За събитието са уведомени полицията и инициативният комитет със съгласувателно писмо на Общината.

Зам.-директорът на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян, инж. Асен Карабов заяви, че с промяната в Закона за горите от края на миналата година, са фиксирани до 10 пространствени кубически метра дърва за огрев на домакинство. „От тази година вече се работи по новите правила. Хората искат да получат по-големи количества. Най-вероятно на протеста ще има представител на ЮЦДП – Смолян, който ще обясни на протестиращите новите правила“, поясни инж. Карабов.

По думите му вероятно ще има напрежение и в други населени места в област Смолян, тъй като много хора са се снабдявали с повече дърва и вероятно жителите на Доспат няма да са единствените, които ще изразят недоволство от тази промяна в Закона за горите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене