Изложба живопис в памет на Ангел Райчев бе открита в Смолян

Десетки приятели, почитатели, близки на смолянския художник Ангел Райчев се събраха в зала „Петър Стайков“ на КДК в Смолян, за да си спомнят за него, за да се насладят отново на прекрасните му картини, за да почетат паметта му. Възпоменателната изложба живопис, наречена „На баща ми с любов“, е организирана от дъщерята и сина на художника, който завърши земния си път преди една година.

„Александър Райчев е роден на 19. 06. 1950 година в село Арда. Още от малък обикаля заедно с баща си из дебрите на свещената Родопа планина, запечатвайки приказната хармония на природата. Когато е на 7 години семейството се мести да живее в Широка лъка. В пети клас си купува първата кутия с маслени бои и рисува първата си картина и оттук започва творческият му път. Негов учител е Владимир Рилски, който по това време живее със семейството си в Широка лъка. Първата му самостоятелна изложба е през 2004 г., а втората през 2010 г., която е и юбилейна. Основната тема в картините на художника е Родопа планина със своята цветна приказност и красота през всичките й сезони. За него Родопа е олицетворение на Божието разнообразие. На всякъде личи силната връзка творец – природа. Личната му интерпретация се проявява и в подбора на темите и в тяхното поетично претворяване. Той казва: „Роден съм в Родопа планина, творя в нейната пазва, обичам я с цялата си душа“. Това каза Румен Бечев при откриването на изложбата.

Родствениците на художника Ангел Райчев получиха цветя и поздравителен адрес от кмета на община Смолян Николай Мелемов. „Тази вечер зала „Петър Стайков“ в КДК е изпълнена с изящество и хубост, оживяват панорамни гледки от Широка лъка, Смолян, Долината на чановете, Пампорово, които галят жадните за изкуство сърца на смолянчани. Талантът на Ангел Райчев оставя безценни следи сред ценителите на художественото изкуство. Най-сърдечно благодаря на дъщерята и сина на художника, които ни накараха да си спомним за маестро Райчев,и да се насладим на неговите творби, запечатали хубостта на Родопа планина“, се казва в поздравителния адрес на кмета Николай Мелемов.
В зала „Петър Стайков“ в КДК Смолян са подредени общо 45 платна на художника Ангел Райчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене