11 авангардни творци, сред тях двама от Благоевград, участват в Симпозиум по живопис 2023 в кв. „Вароша“

Започна IX издание на пленера „Живописната техника в съвременното изкуство“, който за поредна година събира в кв. „Вароша“ в Благоевград майстори на четката от различни поколения от цялата страна.

„Идеята на Симпозиума по живопис е да се отдаде внимание на съвременното изкуство в България, защото тези автори бяха изолирани във времето. В пленера този година участват много интересни имена, като част от художниците се завръщат от чужбина, за да се включат в проекта. Те ще работят предимно върху платно с различни съвременни техники, като основната цел е създаването на голяма колекция, която да бъде изложена в музей“, каза Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия.

Авторите, които в рамките на пленера ще развият своите модернистични идеи, бяха представени от куратора Сашо Стоицов, който за пореден път събира в общ проект едни от най-добрите авангардни творци.

В Симпозиума по живопис 2023 участват художниците Ясен Янев, Боряна Росса, Димитър Трайчев, Добромир Иван, Женя Калева, Калина Димитрова, Косьо Минчев, Красимир Терзиев, Красимир Якимов, Никола Цветанов и Явор Ичков.

На събитието присъстваха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград и Богдана Костадинова, директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Откриването на изложбата с творби от Симпозиума ще се състои на 10 юли от 18.00 часа в Градската художествена галерия в Благоевград.

Пленерът се организира от ГХГ със съдействието на Община Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене