Заради това че е осветена от ПИМЕН църквата неглижира имот в Илинденци?

Митрополит Пимен

Митрополит Пимен

Стотици миряни ще посрещне на храмовия си празник на 17 юли църквата „Света Великомъче
Старото име на селото – Белица, дадено му поради извисяващите се над него красиви бели варовикови скали, а е сменено през 1951 година на Илинденци. 
Храмът е много интересна културно-историческа забележителност и привлича туристи с повратна и интересна история. 
Светата обител е съградена още по римско време. При падането на страната ни под турско
Известно време през 19-ти век е дори турски хамам /баня/. Църквата е трикорабна псевдобази
камбанария.

През 1912 година турското население се изселва и на негово място са заселени бежанци от Егея. които образуват отделни махали в селото: Заровска от село Зарово, Крушевска от село Крушево, Кърчовска от село Кърчево. 

Тогава е блъснато минарето и храмът отново става православен. Любопитното е, че името и е подсказано от самата църква.
При махането на мазилката на северната стена е открит ликът на света Марина. Освещаването на църквата е направено чак през февруари 1960 година от покойния владика Пимен, има слухове, че заради този факт днешното ръководство неглижира църковния имот. Преди години е ремонтиран  молитвеният дом, както и дворът. Художник работи тук цели 6 години – от 1981 до 1987 година, за да изографиса целия храм.
„Има няколко съсипани стенописа от течовете на покрива. Сега търсим финансиране, за да можем да я възтаномив в античния  им вид”, споделя отец Георги Сарадинов, който служи в храма от 1973 година – точно 50 год
Той и местните хора се стягат за храмовия празник. Тогава в Илинденци идват стотици миряни не само от община Струмяни,  Сандански, Кресна и Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене