XII Фестивал на традиционните хора „На армане с тъпане“в Разлог

На 30. юни и 1. юли за поредна година централен площад „Преображение“, град Разлог се превръща в център на танцовата култура, пренасяйки се в атмосферата на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност на традиционните празници. На хармана в миналото се е вършеело след жътва, а през останалото време той е мястото, на което са се събирали за голямото празнично хоро.
За поредна година фестивалът „На армане с тъпане“, организиран от Община Разлог, НЧ „15.1903-1909“, с директор доц. Георги Гаров, ще събере на едно място стотици пазители на българския фолклор, представители на танцови клубове, състави и групи от хора, от всички краища на България.

Програмата на дванадесетия фестивал на традиционните хора започва на 30. юни от 19:00 часа с Концерт, в който ще вземат участие ученици от професията „Танцьор“ на 140 СУ „Иван Богоров“ в София, клуб за хора и народни танци „На мегдана“, студентски ансамбъл към ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, ДФГ „Мехомийчета“, ДЮТС „Разложенче“ и ТК „Мехомия“, както и представителен танцов състав към НЧ „15 септември 1903 – 1909 г.“
От 20:30 до полунощ, всички жители и гости на града ще имат възможност да се насладят на „Веселие на армане“, с участието на зурнаджийски оркестър „Манетата“ и „Роял бенд“ от град Благоевград.

На 1 юли, от 11:00 часа, фестивалната част ще започне с участието на 29 танцови клуба, състави и групи за хора от 23 населени места в България. Те ще изпълнят хора от различни региони под съпровода на жива музика. В грандиозния финал на фестивала всички участници ще изиграят 6 общи хора, създавайки единство и хармония в движение. събирайки танцови клубове, състави и групи от хора от всички краища на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене