Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд 18-сетгодишен за причиняване на смърт на възрастен мъж в Микрево

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 18-годишния О.О., който е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление опит за грабеж и причиняване на смърт на 82-годишен мъж от Микрево, общ. Струмяни, съобщиха от прокуратурата на официалния си сайт.

Случаят е от края на юли миналата година. Във връзка с престъплението бяха задържани двама младежи, обвиняемият О.О. и малолетният О.И. Както БТА писа, убийството на възрастния мъж предизвика тогава реакция сред местните хора, които с мирно шествие почетоха паметта на 82-годишния Иван Чорбаджийски от селото. Тогава събралите се около двеста човека пред дома на убития поискаха да бъдат взети допълнителни мерки за защита на местното население.

От Окръжна прокуратура – Благоевград посочват, че обвиняемият О.О. е безработен, криминално проявен и поведението му е разглеждано на заседания на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Струмяни.

Обвиняемият е ползвал услугите на 82-годишния мъж, който работел като фризьор и бръснар в селото. Знаел е за проблемите на възрастния мъж със слуха и зрението, проучил навиците и ежедневието му и забелязал къде прибира спечелените пари, посочват от прокуратурата.

На 29 юли 2022 г. около 22:30 часа О.О., заедно с 13-годишният О.И. прескочили оградата на имота на възрастния мъж, приближили спящия на походно легло в двора мъж и му нанесли множество удари в областта на главата с етернитова тръба и телескопичен предмет. Непосредствено след това започнали да търсят парите на възрастния мъж на различни места, но не ги намерили, а притеснени от кучешкия лай и за да не бъдат разкрити, двамата напуснали местопрестъплението, съобщават още от Окръжна прокуратура – Благоевград. Оттам посочват, че на следващия ден мъжът е открит мъртъв от неговия син.

В хора на разследването е извършен оглед, намерени и иззети диктолоскопни следи, прегледани записи от камерите за видеонаблюдение. Извършителят на престъплението е установен и задържан, а деянието е извършено при условия на посредствено извършителство чрез наказателно неотговорно лице – малолетния О.И. От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че смъртта на възрастния И.Ч. се дължи на тежка черепно – мозъчна травма.

От прокуратурата посочват, че понастоящем О.О. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото да продължи в съда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене