С благотворителни дейности и дарения мюсюлманите в с. Господинци строят нова джамия

Идеята за нов мюсюлмански храм в село Господинци, община Гоце Делчев, е от далечната 1956 г. Местен жител дал обет, че ако му се роди шесто дете и то е момче, ще събори примитивната сграда на джамията и ще построи нова. Чудото се случило още на следващата година но тогавашните власти спират инициативата.

Едва миналата година, с голямо благотворително събитие се набират средства поне за започването на строежа. Снощи, по идея на жителите и кметство с. Господинци бе организирано второто, голямо мероприятие за набиране на средства за продължаване на строежа. Откликнаха десетки предприемачи, политици и общински съветници и стотици граждани които осигуриха безплатно стоката за благотворителния базар. Обичани музикално-танцови състави и солови изпълнители от целият Родопски и Източно-пиринският край също се включиха в благотворителният концерт в подкрепа на каузата на жителите на Господинци.

„Макар и малко останалите жители-християни в Господинци също подкрепиха каузата ни което показва, че нашето село е пример за подражание на толерантното съжителство между двата етноса“, каза кметът на селото, Ахмед Ходжов. Интересни и любопитни факти около строежът на джамията, специално за Топ Преса, сподели още кметът Ходжов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене