ВИДЕО: Пещерняци от Гоце Делчев са първите български спелеолози проникнали в две македонки пещери

Групата, членове на Клуба за екстремни спортове „Прилеп“, в Гоце Делчев бе на пещерна експедиция в Република Македония. Поканата бе отправена от колегите от спелеоложкия клуб „Пеони“ в Скопие след договореност на кметовете на двата града съответно, Владимир Москов и Коце Траяновски. В Скопие неврокопските пещерняци бяха посрещнати от колегите, членове на местния спелеоложки клуб „Пеони“. На сърдечна среща, ръководствата на двата клуба размениха символични подаръци и пожелания, а председателят на българския клуб за екстремни спортове, Славей Кокошаров предаде официалната покана на кмета Москов към скопския клуб да гостуват на гоцеделчевските любители на екстремните спортове.
В първият първата работна цел на клуб „Прилеп“ бяха пещерите Лапарница и Момечек. Гоцеделчевските пещерняци бяха първите български спелеолози които проникнаха в тези пещери. И двете пещери са интересни за любителите на подземния спорт, но „Момечек е изключително красива. В една от залите има и две красиви пещерни езера. Температурата на водата в тях е еднаква целогодишно – 9 градуса. В същия ден, „прилепите“ от Гоце Делчев посетиха и една от най-интересните пещери на Балканите, „Пешна“. Пещерата е обявена за природен паметник. Легендите говорят, че на входа й и по-навътре била изградена крепостта на втората сестра на Крали Марко.
Незабравими моменти изживяха неврокопските пещерняци и с посещението на каньонът „Матка“. Местността е изключително красива и предлага много възможности за излети и алпинизъм. Международна експедиция от гмуркачи изследвали подводната пещера Врело са стигнали до 190 метра под водата в пещерата на каньона Матка. „И на тази дълбочина не можах да видя дъното“, е заявил италианският подводен спелеолог Луиджи Касати който чупи досегашният рекорд от 183 метра за дълбочинно гмуркане. Това дава основание да се твърди, че „Врело“, може би ще се окаже най-дълбоката пещера в Европа но предстоят още изследвания до като се установи официално, дали това е така. Има и аргументирани предположения, че Врело е дълбока 330 метра и ако това се докаже, ще бъде обявена за най-дълбоката подводна пещера в света. С гордост разбрахме, че първите спелеолози, осмелили се преди години да изследват тази подводната пещера са българи, които проникнали на дълбочина от 25 метра което за 70-те години на миналия век било впечатляващо постижение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене