Уникална фотоизложба и книга, посветени на Света гора, представиха в Гоце Делчев

В дните преди отбелязването на Христовото възкресение, историческия музей в Гоце Делчев организира фото изложба с уникални кадри от светогорските манастири на Димитър Желев и проф. Румен Пенин, който е и автор на представената от него книга „Света гора – Атон. География на духовността. Фотопис на един фотограф“. Книгата съчетава над 600 фотографии и лични впечатления за географията и историята на най-свещеното място на православния свят. В продължение на двадесет години двамата фотографи посещават като поклонници с изследователски дух светите атонски земи и с фотоапаратите си запечатват мигове от природата, историята, културата и атмосферата на това необикновено място наречено „Земната градина на св. Богородица“.

С уважение и смирение фотографите споделят своите преживявания и лични открития в светите обители и по светогорските пътеки разказват за срещите си с монаси, послушници и поклонници от различни страни. И в книгата, и на таблата с уникални снимки е отделено подобаващо внимание на българския манастир „Свети Георги Зограф“ в светлината на присъствието на българите в миналото и в наши дни в Света гора. Светлината на Атон е необходима на всички и авторът на книгата проф. Румен Пенин се надява с тази изложба тя да стигне до повече хора и особено до жените, на които по църковния канон не е позволено да посещават Света гора.

На официалното откриване снощи в Историческия музей в Гоце Делчев присъстваха кмета на общината Владимир Москов и заместниците му Влери Сарандев и Саит Иброш, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим с част от владишкия клир, културно-просветни дейци и много заинтересовани граждани. Изложбата ще бъде експонирана в историческия музей до 21. април, неделя, включително.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене