Кабинетът можел да подаде оставка, ако ГЕРБ нарушавала споразумението

ПП-ДБ се събира,за да реши какво да предприеме

Парламентарната група на ПП-ДБ днес се събира на съвещание, за да реши какво да предприеме, след като според депутатите от коалицията ГЕРБ нарушава споразумението, прието преди да бъде гласувано правителството.

„Отиваме на съвещание, за да вземем решение какво правим, ако този тип нарушаване на споразумението продължава, защото ние няма да мълчим и ще имаме декларация какво правим, ако този подход на ГЕРБ продължи“, отсече съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Потенциално да“, отговори той на въпроса дали подаването на оставка на правителството е един от тези варианти.
Петков отсече, че нещата, които се случват в последните дни, са недопустими.

„Едно от най-големите събития от последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Ние искахме изслушване на министъра на правосъдието, което беше блокирано от скритата коалиция ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Антикорупционният закон, за който имахме уговорка, че двата закона нашият и този на ГЕРБ ще бъдат приети на първо чете, нашият беше отхвърлен. Предупредихме, че не може да продължава така.

Вчера Сметната палата, БНБ и НЗОК бяха вкарани в комисията и тук има нарушение от нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани от ГЕРБ и ПП-ДБ внимателно, така че всеки един кандидат да има безупречна репутация, но и тази договрока беше нарушена и ако си мисли някой, че правителство, което е важно за България, че това ще е цената всички регулатори, които са мандат от пет години, да бъдат оглавени от хора от това скрито мнозинство, много се лъже. Няма как да се съгласим и българската държава не заслужава да има регулатори, които са същите“, отсече Петков.

Христо Иванов обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че вчера е казал неща, които не са верни, като посочи, че ГЕРБ не са поемали ангажимент да подкрепят закони на ПП-ДБ.

„Има много ясен ангажимент към общата законодателна програма, което не е едни списък, който някъде е развят“,отсече той.

„Никой да не си мисли, че ще бъдем параванче“, закани се Иванов.

„Искаме ясна договора за механизъм как ще се попълват регулаторите ,за съгласуване на законите и много ясен ангажиращ график по отношение на това как ще мине съдебната реформа, който да ангажира ГЕРБ, призоваваме към разум и разговори, защото от това зависи дали не просто ще има едно или друго правителство а дали България ще се развива“, коментира Христо Иванов.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене