Борисов не вижда как ГЕРБ ще поеме кабинета, ПП-ДБ бойкотираха НС

Снимка: БГНЕС

Напрежението между управляващите отново ескалира

„Вярвате ли, че ще има ротация“, риторично попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов относно смяната на премиерите на ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Не си представям деня след 8 месеца, когото ще се ротираме и ще стане правителство на ГЕРБ. Аз няма да сваля правителство и с всичките си действия го показахме, абсолютна стабилност“, отсече той.
От ПП-ДБ пък отказаха да влязат в пленарната зала днес, защото ГЕРБ вкараха като точки приемането на механизъм за смята на председателите на БНБ, Сметната палата и НЗОК, които отдавна са с изтекъл мандат.

„Искаме ясна договора за механизъм как ще се попълват регулаторите, за съгласуване на законите и много ясен ангажиращ график по отношение на това как ще мине съдебната реформа, който да ангажира ГЕРБ, призоваваме към разум и разговори, защото от това зависи дали не просто ще има едно или друго правителство а дали България ще се развива“, коментира Христо Иванов.

„Вчера се запознах с Лена Бориславова и разбрах истинските намерения какви са – да управляват държавата еднолично както парламента, както законодателната власт, регулаторните органи“, каза Борисов.

„Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има. След снощните впечатления се прибрах и помолих да ми извадят записа от тяхното съвещание. Те правят това, което е в записа – поголовна смяна на кадри в министерствата, в агенциите, които изцяло контролират, сега искат и регулаторите“, каза още той.

Бойко Борисов настоя, че предложението на ГЕРБ за управител на БНБ е Димитър Радев и друго няма да подкрепят.

„С него влязохме в чакалнятана Еврозоната. Той е много ясна кандидатура, доказан специалист. Говорих с Христо Иванов и сега малко им било 7 дни, откакто е това правителство ние механизми нямаме, те само назначават навсякъде своите хора, дори за еврокомисар предлаг, а нямат политическо семейство, значи те искат всичко“, упрекна Борисов.

„Споразумение за правителството няма, вчера ясно казах най- правилното е да се подпише споразумение, Христо Иванов също го предлагаше. Те искат сега да командват и парламентарната ни група. Те видяха, че са в изолация, видяха, че другите партии не ги искат, напомням, че Николай Денков преди да направи правителството твърдеше, че ще работи с всички партии и ще търсят мнозинства от всички партии, сега когато ние ни намираме мнозинства, те говорят за плаващи мнозинства“, продължи с критиките Борисов.

„Какво работи правителството? Къде са им законите за Плана за възстановяване? България единствена не си е взела парите, а за какво се разправяме – за постове кой да стане шеф на ДАНС, ние само с това се занимаваме, техни хора ако, може цели фамилии да заминат за Брюксел“, обвини той.

Според него целта на ПП е с МВР, оглавявано от тях, да отидем на местните избори.

„Те изцяло служебно се стремят да спечелят служебно изборите, надявам се да си преосмислят позицията, защото ние като жертвено агне няма да стоим“, закани се лидерът на ГЕРБ.

Той отговори и на президента Румен Радев.

„Правителството не тласка държавата към война. Нямам основание да говоря от името на правителството, а от името на ПГ, че целият демократичен свят помага на Украйна кой с каквото може. От първия ден на войната България е изнесла огромно количество оръжие за Украйна, само че разликата между търговската цена и доставката е два пъти. Някои комисионери са лапали от 23 до 100 % печалба, не знам кой – който е управлявал тези процеси в последните години – редовни, служебни“, каза Борисов.

Камелия Цветанова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене