Жителите на Самуилово сами поддържат зелените площи

„Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“ или държавата. Това твърдение важи с пълна сила за подгорските села, чиито кметове и местни жители са принудени сами да поддържат зелените площи, парковите пространства, местата за отдих и тротоарите във и около населените места. Хората сами да косят изобилстваща през сезона зеленина, третират площите срещу паразити и така поддържат чистотата в селата. Примерът е от петричкото село Самуилово, където това се случва от няколко години. Така е и в другите села в община Петрич, където също няма назначени хора по временната трудова заетост и затова хората си чистят сами – косят тревата със собствена техника и със свои средства за гориво, но това не трябва да бъде така.

„Затова сами се включваме в косенето на тревата, почистването и обезпаразитяването на тревните площи, за да не се случи, както казвам: и тревата да ни изненада, като снегът през зимата. На всеки пет дни имаме тежката задача да поддържаме около 150 декара тревни площи – стадион, кът за отдих, пътни банкети, гробищни паркове, зелени площи, мотополигон. Това е огромна площ около Самуилово, която се поддържа в перфектно състояние, за да може децата и хората, които я посещават да се чувстват като в парк, а не като в сметище“, коментира за Радио Благоевград Кирил Стоянов, кмет на петричкото село Самуилово.

По отношение на крайпътните сметища в района, той се похвали, че са превърнати в паркове. В тях местните хора могат да си почиват или да се разхождат, което ги прави и отговорни към поддържането на чистотата.

„Един проблем, който ме притеснява, е свързан с монтираните контейнери за разделно събиране на отпадъците. Фирмата, която ги е монтирала, без наше позволение, за съжаление, тя не обслужва тези контейнери и около тях се образуват нови сметища. Това са новите нерегламентирани сметища в района. Хората се включват в почистването, защото по-добре е един път да покажеш, отколкото сто пъти да обясняваш, как трябва да изглеждат селата в подгорския район. А именно, подгорските села са „перлата“ на туризма в община Петрич“, допълни кметът на Самуилово.

По думите му, през последните години се наблюдава засилен интерес към закупуването на къщи и имоти в селото, но те се продават предимно на хора и семейства, които искат да се заселят за постоянно.

„За мен е престъпна безотговорност и бездействие да чакаш кметовете по места да косят трева. По отношение на хората по временната заетост, въпросът ми е директно към министъра на социалното министерство – защо това е така от три години насам, и знаят ли, че назначените евентуално, са назначени. След като не можем да построим нещо ново, поне да поддържаме това, което вече имаме, за да се използва от хората“, категоричен е Кирил Стоянов.

Според кмета на Самуилово, който е вече 16 години на този пост, проблемите на селата не трябва да се неглижират, защото „ако ги няма селата, градът е обречен на абсолютно същото“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене