Кюстендил ще отбележи традиционния за града Празник на черешата

В три последователни дни – от петък до неделя, Кюстендил ще отбележи традиционния за града Празник на черешата, съобщиха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“. През трите дни на празника повече от 200 производители, търговци и занаятчии от региона и страната ще бъдат част от празничната атмосфера.

Преди 127 години в Кюстендил е учредена първата овощарска изложба в България, припомниха организаторите от Община Кюстендил и Института по земеделие в града и изтъкнаха, че местните череши нямат равни по вкус.

Празникът ще започне в петък, 23 юни, с кулинарно изложение, надяждане с череши, детска анимация и концертна програма, с участието на Михаела Маринова и ТИНО. Десетки кулинари ще представят своите ястия и специалитети в надпреварата „Череши в кухнята“, чиито водещ ще бъде Драгомир Драганов.

Официалното откриване на Празника на черешата ще бъде в съботния ден, от 11:00 часа. По традиция Институтът по земеделие в Кюстендил ще представи разнообразието и новостите в черешопроизводството в региона. Артистично аранжирани щандове ще представят „черешовото творчество“ на кюстендилските майстори в рамките на художествено изложение, което ще продължи до 18:00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените. В празничната програма през деня участие ще вземат професионалният духов оркестър на Община Кюстендил, Националното училище за танцово изкуство – София и най-изявените фолклорни изпълнители от града. Събитията в съботния ден ще завършат с концерт на „ЛегендитЕ“.

Неделният ден от програмата е посветен на най-малките гости на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб „Малки откриватели“. Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията, а „черешката на тортата“ ще бъде демонстрацията и дегустация на сладко от череши, допълниха от общината.

По време на трите празнични дни ще се проведе базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители, а търговци и занаятчии от цялата страна ще представят своите майсторски произведения.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене