Избраха Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор

/ БГНЕС
Избраха Борислав Сарафов за и. д. главен прокурор, съоблщи БНТ.

По-рано стана ясно, че трима заместници на Иван Гешев са изразили съгласие да участват в избора за изпълняващ функциите главен прокурор. Това са Даниела МашеваБорислав Сарафов и Десислава Пиронева.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова е казала, че не иска да участва в процедурата. Петият заместник на Иван Гешев – Пламена Цветанова, тази сутрин поиска да бъде освободена от поста и отпадна от обсъжданите кандидати.

Това стана известно по време на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която взе решение, че тя е органът, а не Пленумът на ВСС, който трябва да избере и.ф. главен прокурор до избора на титуляр, след като Иван Гешев беше освободен от поста. Кадровиците решиха да се свържат със заместниците, за да ги попитат за евентуалното им съгласие да бъдат избрани.

Членовете на колегията в момента дебатират какви трябва да са критериите за избор. Според мнозинството трябва да се гледа критерият „старшинство“ – стаж на поста. На първо място по този критерии се нарежда заместник главният прокурор и директор на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

Кадровиците все още не са решили дали след отправена покана към кандидата той трябва да дойде да бъде изслушан.

 БТА, БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене