Смъртта е единственото нещо което със сигурност няма да ни се размине!

Уважаеми читатели на вестник Топ Преса, днес имам удоволствието да ви срещна с популярната благоевградска  психоложка  Марина Георгиева. Марина се занимава с психология от много години помага предимно на приятели и роднини. Непрекъснато се доусъвършенства, четейки специализирана литература. Завършила е ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград. Магистър по психология със специализация Социална превенция и учителска правоспособност дисциплини от Философски цикъл. Свързвам се с нея защото имам проблем: Проблемът се състои в това, че в семейството ми на скоро имаше смъртен случай. Почина баба ми, която аз много обичах. Случи се внезапно и нямахме никакво време за настройване и осъзнаване. Много от вас читателите знаят, че аз имам двама сина на 11 г. и 4 г. Трябваше да обясня на децата, че повече никога няма да видят стара баба. Големият ме разбра, но изпитах голяма трудност да обясня на малкия. Казах му, че вече стара баба я няма и повече няма да я види. Той се разплака и каза защо тате аз много я обичам. Обадих се на Марина разказах ѝ,  че съм в затруднение да обясня на малкия син, тя много бързо ми обясни, какво се казва на децата в този случай за да могат да разберат по детски и да осъзнаят липсата на скъп човек. Показвам ви разговора ни:

 

Марина вярвам, че това което ще ми кажеш ще помогне и на много наши читатели:

 Какъв според теб е най- добрия начин да обясним смъртта на малко дете?

– Както знаеш децата виждат света по различен начин, защото те имат много голямо въображение. Най-лесно е да им се каже, че починалия близък вече е на небето. Сега е звездичка и ни гледа и ни се радва от горе. Ще видиш, че след като им обясниш това всеки път като излезете вечер на вън те ще гледат небето и звездите… ще се усмихват ще махат и няма да плачат.

Трябва ли да говорим открито с децата за смъртта

– Да категорично смъртта е неизбежна, рано или късно на всеки се случва да се сблъска с нея. Добре е децата да знаят защо повече никога няма да видят въпросният любим човек.  Така и по- малко ще се страхуват.

Преодолява ли се страха от смъртта и от мъртъвците?

– Сто процента от случаите на различни страхове, водят началото си именно от страха от смъртта. Инстинктът за самосъхранение е привилегия на всяко живо същество на планетата и неговата цел е да пази основната ценност – живота. Хората от хилядолетия се измъчват над загадката какво ни чака след смъртта. Плаши ни неизвестността затова са измислени хипотези за рая и ада. Всеки човек трябва да осъзнае, че това е нещо неизбежно. Смъртта е единственото нещо което със сигурност няма да ни се размине. Има една сентенция която аз много харесвам „Ако не си готов да приемеш смъртта, като скъп гост в дома си значи не си живял“ Страха от смъртта и от мъртъвците е повлияна до голяма степен от филмите на ужасите….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене