Празникът „Прядой“ в село Вълкосел

За пореден път се проведе един от най-тачените празници в село Вълкосел – празникът „Прядой“. Празникът от незапомнени времена се отбелязва с отлъчването на агнетата от овцете и тяхното първо доене, или наричано от местните хора „предояване”. По традиция празникът е изпълнен със спортни състезания, веселие и много музика. По неписани правила е задължително да има и печено агне във всеки дом. Организират се големи семейни и приятелски събирания в домашна обстановка или на някоя беседка, до която тече бистра и студена вода. Подготовката за празника започва от предходните дни. Разбира се, домакините са тези, които създават доброто настроение още от сутринта. Приготвя се агнето, различни видове баници и сладки неща, типични за нашия край. Около празничната трапеза се събират роднини и приятели, а на хорото в центъра на селото се хващат млади и стари, за да прогонят тревожните мисли, да се порадват на хубавия повод, да се поздравят и прегърнат с приятели и да си пожелаят догодина поне същото здраве и добро настроение.

В село Вълкосел, от десетилетия наред, този ден се отбелязва всяка първа събота на
месец юни. От няколко години насам селата Слащен, Туховища и Годешево също организират големи тържества по случай празника. За Слащен този ден е втората събота от месец юни, за
Туховища – третата събота, а за Годешево е последната събота от месеца. Празникът Прядой в село Вълкосел е свързан и с провеждането на спортни мероприятия – футболни мачове. Тази
година във футболната надпревара се включиха общо 17 отбора, 12 от село Вълкосел и по един отбор от селата Туховища, Слащен, Жижево и Плетена, разпределени в четири възрастови групи .

1- ва група включваше деца от 2-ри до 4-ти клас, II-ра група включва- ше юноши от 5-ти и 6-ти клас, а в III-та група футболни умения премериха юноши от 7-ми и 8-ми клас и IV-та група Мъже. Децата от трите възрастови групи показаха завидни умения на футболния терен, като победители в I-ва група станаха 4-ти клас, във II-ра група първенец стана 6-ти клас, а в най-голямата група шампион и носител на купата стана отбора от 8-ми клас. В IV-та група Мъже първото място спечели отбора на ФК Стрела – Вълкосел, който на финала победи отбора на ФК. Жижево, а на трето място остана мла- дия отбор на ФК Енерджи от Вълкосел. Организаторите на футболния турнир Ибраим Хамид Даутев, Бейзат Велиев и Асан Мейзинев се справиха на ниво с дейностите по провеждането на събитието.

Трофеите, медалите както и паричните награди за всеки един отбор взел участие в надпреварата връчи Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов, като гости на награждаване- то освен кмета на община Сатовча бяха още народния представител г-н Елхан Кълков отДПС, областния председател наДПС г-нВедат Хюсеин, присъстваха още кмета на с. Вълкосел Сюлейман Арунов, общински съветници и за- местник- кметовете на общината. След приключване на спортната част от надпреварата празникът Прядой продължи с вечерна веселба, хоро и наздравици.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене