УНИКАТ! Брезница пример за това как тютюнът се превръна в маргинална стока!

Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна, електронна или наргиле, казва пулмологът София Ангелова в интервю за БТА по повод днешния Световен ден без тютюнопушене.

Българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по тютюнопушене, припомня д-р Ангелова. На второ място са българските момчета. Младите хора живеят с мита, че електронните устройства за пушене са безвредни, казва още лекарят. Те обаче съдържат вредни вещества, а всичко с никотин води до пристрастяване, независимо какво е.

Според последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи от 2020 г. 39,4% от българите пушат и това ги прави лидери в ЕС. Доскорошният първенец Гърция предприе драстични мерки за ограничаване на вредния порок, включително глоби за пушене в автомобил. У нас е обратното – от години властите си затварят очите за масовото нарушение на съществуващите забрани. Докато в другите страни вече се коментират забрани на тютюнопушенето дори на открити обществени места, в България пушенето си върви необезпокоявано в „зимни градини“ и даже в самите заведения, а също в болници и др. Тук няма никакви допълнителни изисквания и към производителите за влагане на по-малко пристрастяващи съставки.

По данни на Световната здравна организация тютюневият дим убива повече от 8 млн. души годишно, от които близо 1,2 млн. души са т.нар. пасивни пушачи. Мотото на Световния ден без тютюнопушене за 2023 г. е „Имаме нужда от храна, не от тютюн“. По данни на СЗО рекордните 349 милиона души в 79 държави са изправени пред остра продоволствена несигурност, много от които са в страни с ниски и средни доходи, включително над 30 страни в Африка. Много от тези страни използват големи площи от плодородна земя за отглеждане на тютюн, вместо за здравословна храна, отчита СЗО.

Организацията призовава България да спре отглеждането на животозастрашаващи тютюневи култури, каза нейният представител у нас Михаил Околийски. Въпреки че вече тютюнът е „маргинална култура“ в страната, продължават да се дават високи субсидии, отбеляза икономистът д-р Димитър Събев от Института по икономически изследвания към БАН. По думите му обаче се вижда, че отказът от тютюн води до просперитет на местното население. Пример за това е село Брезница в община Гоце Делчев, според изследване. Там от 2013 г. всички жители на селото се пренасочват към малини, ягоди, лешници и гъби.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене