Вечерни новини! Благоевград в челната петица за най-много нови големи къщи

Тристайните са предпочитани

Столицата е на първо място по апартаменти, които излизат на пазара

Тухлените сгради имат дал от 16,8%

Пловдив отново се изкачи на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През второто тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в експлоатация 70 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт. През предходното тримесечие на първо място беше София. Сега столицата остава на трето място след Пловдив и Варна със завършени 53 големи къщи и апартаменти.

Варна е на второ място с 56 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация. Четвъртата позиция е за София-област с 42 нови големи жилища. Челната петица се допълва от област Бургас, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 37.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са повече от десет. Това са Перник (21 жилища) и Пазарджик (15). Общо за страната завършените големи жилища достигат 399 броя.

София е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1026 апартаменти и къщи. На второ и трето място са областите Пловдив и Варна, където са завършени съответно 533 и 530 жилища.

Челната петица се допълва от Бургас и Благоевград съответно с 472 и 152 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са Кърджали (145), Велико Търново (137), Пазарджик (134), София-област (126) и Перник (110). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието са въведени в експлоатация само три нови жилища, а в областите Враца и Монтана са въведени по 5 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 57, а в Северния централен район – 256. Докато само в Североизточния район новите домове са 639, което е близо два пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1430 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1335, като те отстъпват по брой на тристайните. Двустайните жилища са 34,8% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1355 и имат дял от 35,4%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 514 и изпреварват едностайните, които са 223.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1128, а новопостроените жилища в тях са 3826. На годишна база сградите са с 261 повече, което е ръст с над 30%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 79,3%, с тухлена – 16,8%, с панелна – 0,6%, а с друга – 3,3%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (78,2%), следвани от жилищните кооперации (14,5%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи, жилищни кооперации и вили.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 394 хил. кв. м. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 98,9 кв. м на 103 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово – 183,3 кв. м, и Монтана – 175,6 кв. м, а най-малка – в областите Велико Търново – 65,4 кв. м, и Варна – 83,2 кв. метра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене