ЛРС- Смолян: Интересът към лова при младите хора расте

В залата на РИОСВ-Смолян ловците от Смолянското сдружение „Сокол“ проведоха своето общо събрание. От поканените 57 делегати в залата присъстваха и взеха активно участие 42 делегати.

На събранието председателят на ЛРС-Смолян Костадин Манджуков представи обстоятелствен отчет за извършените ловностопански мероприятия през изтеклия период.

При анализа на дружествената дейност дебело бе подчертано, че интересът на младите хора към лова и гората расте, като бе проведен курс за млади ловци с общо 50 кандидати. Общата численост на ловците в сдружението наброява 1014, като те са разпределени в 16 ловно рибарски дружини, които разгръщат активна дейност и са фактор в обществения живот.

Ловно стопанската площ, която стопанисва сдружението е 63535,50 ха и то в трудно достъпни планински терени и на моменти изключително лоши метрологични условия, което налага, особено през зимата активната намеса на ловците с цел опазване и подхранване на дивеча.

На събранието на задълбочен анализ бе подложен запасът особено на дивата свиня, като основен ловен обект, дивеч, който навсякъде трудно се възстановява след щетите, нанесени от АЧС. Наложи се изводът, че запасът на дива свиня в сравнение с предходната година се увеличава, благодарение на грижите от страна на ловците и вторият фактор, характерен за областта, е миграцията на дивеч от съседни области и най-вече от съседна Гърция.

При таксация от 504 диви свине и план за ползване 307 са отстреляни 246 или 80%. Сравнимо с предходната година отстрелът е с 12 повече. Изтъкнатите причини за по-бавното възстановяване е по-трудното преодоляване последиците от АЧС, увеличена популация на кафявата мечка, която е „тихият убиец“ особено на приплодите, отстрелът на свине-майки, интензивн сеч и промяна на местообитанията на дивата свиня.

Отчита се и занижен отстрел и при сърната, която в Родопите се радва на много добра популация. При таксирани 1562 сърни и план 250 броя е извършен отстрел едва на 86 бройки или 34%.

На широка дискусия бе подложен и проблемът с хищниците. Становището на всички делегати бе, че броят на хищниците расте, а това се отразява негативно на популацията на дивеча, а и на домашните животни. Незадоволителен е и отстрелът, като при вълка са отстреляни 8 броя при план 38, при лисицата 304, при план 368, при скитащите кучета са отстреляни едва 71 броя или 32%.

Значими са мероприятията, свършени от ловците, най-вече при подхранването и то през цялата година, като са разнесени 58 тона фуражи и то в критични моменти за дивеча.

Особено внимание се отделя и на дивечовите ниви, като се създават предпоставки за подхранване по начин близък до природата, като се засаждат култури, предпочитани от дивите животни.

Искра Сиракова

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене