Петков се извини, че ПП-ДБ не спази обещанието в кабинета да няма хора от ГЕРБ

С дълга публикация във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков се извини на избирателите на формацията, че няма да бъде спазено обещанието в кабинет с втория мандат да няма представители на ГЕРБ. Изказването му идва, след като преди ден официално бе съобщено, че ПП-ДБ и ГЕРБ правят правителство с втория мандат, което ще има ротационни премиери за по 9 месеца. Първо постът ще се заема от Николай Денков от ПП, а после от Мария Габриел от партията на Бойко Борисов.

„Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам“, написа Кирил Петков по повод договорката с ГЕРБ.

Според Петков именно Габриел е ключът, който позволява моделът с ротационния премиер да бъде конструиран.

„Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи“, пише съпредседателят на ПП.

В публикацията си Петков развива тезата, че договорката с ГЕРБ не била коалиция и идеята с ротацията била създадена именно, защото нямало как ПП-ДБ да се коалира с партията на Борисов. В действителност обаче именно тези две парламентарни групи застават зад мнозинството, което ще крепи бъдещия редовен кабинет.

„Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен“, посочва Петков.

По думите му ПП- ДБ ще продължава да се бори с корупцията.

„Сега тук идва огромната критика „Вие се предадохме и сега няма как да борите корупцията“. Тук искам ясно да кажа: ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или извън правителство, това не е никаква борба. Ние ще бъдем непреклонни към всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата или която и да е друга партия“, посочи още той.

Петков препотвърди, че няма да бъде министър в бъдещото правителство с втория мандат.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене