Писателката Мария Лалева предизвика „пасианс“ от еуфория в родния Благоевград

С много емоции, усмивки, откровение и обич към словото премина вчера срещата на писателката Мария Лалева с нейните читатели в родния й Благоевград. Зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ се оказа тясна за всички, които искаха да чуят авторката, да си вземат нейна книга и да получат автограф.

Талантливата благоевградчанка, чието перо създава шедьоври, представи своя роман „Пасиансът на архангелите“, който разкрива един дълъг, сложен и труден път, който продължава и след като човек е прочел творбата. Лалева уточни, че романът е вдъхновен от истинската история на жена, която гледа на карти и има своя собствена „архангелска религия“ за света, човека и Вселената.

„Това е вторият ми роман след „Живот в скалите“, той е по-завършен, по-обмислен. Подписвам се под всеки герой, под всяка запетая в него. Тези книги са на практика най-дългите писма, които съм писала към себе си. С писането си искам да „оперирам“ човека от всичко, което му е наложил социумът. Да му покажа каква светлина носи в себе си. Да си каже: Независимо от всички грешки аз съм великолепен!“, сподели пред своите почитатели Мария Лалева.

Тя сподели, че за нея щастието е човек да се движи и да се развива, а смирението е да осъзнаеш, че не всичко зависи от теб, да се откажеш да съдиш и да спреш да очакваш нещо от другите. Писателката изтъкна, че пише своите творби – поезия или проза, със сърцето си, а говори така, както пише.

„Писането е талант, занаят, но трябва и малко лудост. Любовта за мен е мироглед! И малко се натъжавам, задето губим усещането да се радваме един на друг. Аз обожавам хората, аз обичам хората“, призна Мария Лалева.

След вълнуващия разговор с нея в зала „Изкуство“ се изви огромна опашка от хора, за да получат автограф от писателката. Близо час и половина Лалева не спря да подписва книги и да се снима със своите верни читатели. Директорът на РБ „Димитър Талев“ – Емилия Малешевска, поднесе красив букет и връчи благодарствено писмо на един от най-четените автори в страната ни.

„Не спирайте да създавате прекрасни „пасианси“ от нови творби. Убедена съм, че пред Вас има още много успехи и ще продължите да имате признанието и обичта на своите читатели. Нека имате все така дръзновение и вдъхновение, творческа искра и още много изкачени върхове с Вашите книги!“, тези пожелания към Мария Лалева отправи директорът на библиотеката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене