Багери разчистиха от строителни отпадъци терена край вековното училище в Лешница

Църковното настоятелство при храм „Света Марина“ в санданското село Лешница организира мащабно почистване край сградата на ремонтиращото се вековно училище. За тази дейност помогна и Община Сандански, която осигури необходимата техника. Багери изчистиха всички строителни отпадъци около школото, което отвън е изцяло реновирано, но сега предстои да се работи вътре в постройката.

За тези ремонти са необходими финансови средства – за боядисване на прозорци и врати, монтиране на ново остъкляване, полагане на дюшеме, обурудване на стаите и поставяне на климатик в стаята на Неделното училище.

„Вярвам, че ще се намерят хора, които ще ни помогнат да успеем в нашата мисия. Да запазим това стогодишо училище и в него отново да идват деца да се обучават и да общуват помежду си”, сподели отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за възкресяването на вековното школо.

Само преди 11 месеца сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център. Те ще го възстановят в автентичен вид. Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в началото на месец октомври тази година, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение на децата и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.  

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене