Какво попитаха кюстендилци кмета Петър Паунов?

Кметът на Кюстендил Петър Паунов отново отговаря на кюстендилци, които предварително зададоха въпросите си до общинската администрация. Въпросите бяха свързани със зелената система на града, почистването на улиците и на река „Банщица“, дейността на детските градини, организацията на автомобилното движение, инвестициите и свободните работни места.

Кметът даде становище от експерти, касаещо зелената система на града. Стана ясно, че тя е създавана през петдесетте години на миналия век, а средната възраст на дървесните видове е около 70 години, като отделни видове надхвърлят 80, 90, дори 100 години. В тази връзка е предизвикателство пред Общината подмяната на дървесната растителност, особено тази разположена по тротоарите, при максимално запазване на естествената растителна покривка. Отделни дървесни видове са ценни и общината се стреми да полага специфични грижи“, обяви кметът. Той припомни, че през 2020 година Общината е наела лицензирани специалисти, които да обследват дърветата в центъра на Кюстендил. В тази връзка е изготвен и доклад. Само за миналата и от началото на тази година са засадени 300 нови дървета.

Относно почистването на реката стана ясно, че това ще се случи през лятото, когато нивото на водата в нея е ниско и ще позволява почистване. Относно кастренето на дърветата, кметът Паунов заяви, че непрекъснато се кастрят дърветата, а екипът е един. Работата е по приоритети. „Над 1000 дка са площите които косим, почти всички са окосени по веднъж, а в центъра и по два пъти“, коментира Петър Паунов.

Беше отговорено и на въпрос, отнасящ се до ниското тяло на бившия партиен дом, което в момента не функционира. „Общинският съвет трябва да гласува програма за концесиите, ако бъде одобрена, на сесията през месец юни ще бъде обявена процедура за концесия да 35 години“, каза Петър Паунов.

Сред въпросите, изпратени до Общината беше и този с работните места и инвестициите в Кюстендил. „Към момента има 319 работни места на Бюрото по труда в Кюстендил. Не зная какви работни места очаквате да се отворят, но аз не откривам сфера, в която да няма. Съобразно специалностите можете да се ориентирате. Що се отнася до инвестиции и вие самите можете да инвестирате, има достатъчно свободни терени“, заяви Паунов. Той предостави и статистика за първото тримесечие на НСИ за средната работна, според която област Кюстендил е на 6-о място в страната. „Заварихме я на предпоследно място, зад нас сега са Благоевград, Видин Силистра, Хасково и Смолян. Четири от тези области са със средна работна заплата за месец март под 1300 лв. Средната работна заплата за Кюстендилска област е 1344 лв. Заплатите не са най-ниските в страната, а работни места има. Не са заети и работните места в Общината, които обявихме“, посочи още кметът.

От отговорите стана ясно, че атракционното влакче е в процедура на сертифициране, а пеещите фондани в парк „Галерията“ ще заработят на 24-ти май.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене