Вече има инструкция за диагностика на маймунска шарка у нас

Националният център по заразни и паразитни болести публикува на интернет страницата си инструкция за събиране, съхранение и транспорт на клинични материали за лабораторна диагностика на маймунска вариола, предаде БТА

Маймунската вариола се причинява от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същият род принадлежи и вирусът на едрата шарка по човека. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при пряк контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали, посочват от Центъра.

При съмнение за случай на маймунска вариола при човек, задължителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение, в първите дни на клиничната манифестация на болестта (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет. Взетият материал се съхранява в хладилни условия (4 – 8 градуса) и се транспортира възможно най-бързо до Центъра. Взетите материали могат да се замразяват. Ако материалът не може да бъде транспортиран в рамките на една седмица, той задължително се замразява на минус 20 градуса.

Подробните инструкции са указани на сайта на Центъра.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене