Медици и мед. сестри в Пиринско ще се обучават за първите хеликоптери линейки

В групата са още медсестрата от Неврокоп Надежда Костова и двама лекари от Сандански

Анестезиологът д-р Младен Таиров, родом от с. Жижево, община Сатовча, е в първата група от 50 лекари и медицински специалисти, които ще се обучават в оказване на спешна медицинска помощ по въздух, научи „Струма“. Обучението по авиомедицина започна вчера на базата на ВМА. Д-р Таиров е началник на спешното отделение в болница „Лозенец“ в София, но професионалният му път започва в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

„Обучението ще бъде основно теоретично в продължение на две седмици. Включих се, воден от желанието да помагам на хората, както и да науча нещо ново в областта на спешната медицина. Има необходимост от въздушни линейки за спасяване на човешки живот. Времето ще покаже дали ще се справим”, коментира д-р Таиров. Той е единственият лекар в рода, първите си уроци да помага на хората са от неговия баща, който е фелдшер в с. Жижево.

Младен Таиров завършва средното си образование в училището в с. Кочан, а медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 2009 г. През 2010 г. започва работа като лекар в МБАЛ – Гоце Делчев, а след около 1 г. след спечелен конкурс за специализант отива в болница „Св. Екатерина“ в София. През 2015 г. придобива квалификация „Анестезиология и интензивно лечение“ в Медицински университет – София. През 2017 г. е поканен на работа от завеждащия спешно отделение в болница „Лозенец”, което той оглавява преди година и половина. Д-р Таиров не къса връзката си с родния край и по време на ковидната пандемия доброволно дава дежурства в общинската болница в Гоце Делчев.

В. Ганева

В групата за обучение във ВМА, само че през месец юни, е и д-р Веселина Ганева, доскорошен началник на отделението по реанимация в МБАЛ – Гоце Делчев.

„Имам 26-годишен стаж като анестезиолог. През последните 2 г. бях завеждащ на отделението по анестезиология и интезивно лечение в МБАЛ – Гоце Делчев, което, идвайки от София, заварих в труден момент – без нито един реаниматор. Имам сериозен опит при транспорт на критично болни, включително и новородени, по 100 км трасе между Гоце Делчев и София. Лекар доброволец съм и към Планинска спасителна служба, в отряд Благоевград. Ще премина през двуседмичния теоретичен курс на обучение за медицински хеликоптери през юни”, разказа д-р Ганева.

Тя е пловдивчанка, работи в София и в продължение на 2 г. пътува до Гоце Делчев, за да бъде стабилизирано отделението по реанимация в общинската болница. Признава, че Благоевград много й харесва и скоро ще се премести да живее тук.

През курса за обучение за оказване на спешна помощ по въздух ще премине и акушерката Надежда Костова от Гоце Делчев, която отскоро работи като медсестра в отделението по кардиология на общинската болница.

Двама лекари от Югозападната болница в Сандански също са включени в курса за обучение.

Всички кандидати са преминали през необходимите физически и медицински прегледи. Първата група се състои от 43-ма лекари, 8 лекари специализанти, 46 медицински сестри, 5 акушерки, 3-ма парамедици и 1 лекарски асистент, които са от 17 болници, 4 центъра и филиал на спешна медицинска помощ от цялата страна.

На 15 май се създава Центърът за спешна медицинска помощ по въздух (ЦСМПВ), като правилникът за дейността му е в процес на изработване, съобщиха от Министерството на здравеопазването./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене