Кюстендилското сдружение „Ларго“ започна изграждането на мрежа от женски ромски клубове

Подкрепа за жените от ромски произход цели социалната кампания „Имам една мечта“, която се реализира от сдружение „Ларго“ – Кюстендил, съобщи за БТА председателят на сдружението Сашо Ковачев.

От много години сдружението работи в подкрепа на ромските общности на много места в страната. В момента в градовете Кюстендил, Благоевград, Ботевград, Дупница, Ракитово и Радомир се създава мрежа от местни центрове и клубове, в които се правят обучителни срещи с жените от ромските общности. Предвидени са поредица от обучения на различни теми, участие в дейности, които да подпомогнат увереността, мотивацията и да овластят ромските жени и млади момичета да участват в разрешаването на важни проблеми и въпроси от обществена значимост.

Новата социална инициатива на сдружението е насочена към ромски жени и девойки чрез директно застъпничество, базирано на развитие на лични умения и самочувствие и прилагане на иновативни норвежки модели за пряко застъпничество чрез методите на изкуството и културата. Проектът „Имам една мечта“ се изпълнява в партньорство с норвежката застъпническа организация KUN, която има огромен опит в овластяването на уязвими социални групи и защитата на правата на жените и малцинствата, допълни Ковачев. Проектът предлага нови методи за овластяване на ромските жени и момичета и прилагане на иновативни норвежки модели за пряко застъпничество чрез методите на изкуството и културата. Сред целите на проекта е и преустановяване на тенденцията с ранното отпадане от училище на ромските момичета, както и с встъпването им в ранни бракове.

Според Ковачев проблемът е, че ромските момичета и жени се движат в омагьосания кръг на една социализация, която не ги зачита като личности, като субекти на житейски планове и човешка воля. „Много ромски момичета и жени са двойно дискриминирани и обществото остава глухо за техните проблеми, надежди и мечти“, посочват още от сдружение „Ларго“.

„Имам една мечта“ цели да покаже, че тези ромски жени и момичета и в България могат да се борят за мечтите си, за по-добро образование, за по-добра социална среда, както и за умения, които да им помогнат да се реализират“, допълниха от сдружението.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене