„АстраЗенека“ спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив

Няма доказателства засега да показват връзка с ваксината

Починала 57-годишна жена в Пловдив е причината да се спре имунизацията с „АстраЗенека“.

Фаталният изход се случва в дома й тази сутрин в 3 часа. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа. Жената се прибира без оплаквания вкъщи, но получава остър задух, търсят екип на ЦСМП, който установява смъртта й .

Няма притеснения и официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка с имунизацията за смъртта на жена в Пловдив, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Но ние сме длъжни, мислейки за живота и здравето на всички и сме взели мерки. Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение, ще бъдат записани с дни напред служебно и ще получат съобщения.

Министърът подчерта, че взетото решение за спиране на ваксинацията с този препарат има за цел превенция.

Нежеланите реакции след имунизиране са 3 на 1000.

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител „АстраЗенека“. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа „АстраЗенека“ – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите-членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене