Ревю на автентични носии в Разлог

Община Разлог и Исторически музей – Разлог представиха „Ревю на автентични разложки обелка“, съвместно с редица местни жители на града, разположен между три планини – Рила, Пирин и Родопи, в средата на Разложката котловина, обявен за пазител на традициите през 2014 година.

По повод 13 май – Европейската нощ на музеите, Разлог за пореден път впечатли с отношение към традициите, с отдадеността на жителите си към празниците, традиционното облекло и местния фолклор.

Десетки млади и стари извадиха от своите сандъци автентични носии и домашно-тъкани платове, от които местните даровити и умеятелни жени и днес посягат, за да извезат запеска или возполница.

Площадът пред Исторически музей-Разлог бе озарен с красотата на мъжки и женски всекидневни и празнични, летни, зимни и бежански традиционни облекла, пазени и предавани от поколение на поколение, разказващи историята на разложкия край, а под звуците на тъпани и традиционни песни се извиха дълги пъстри хора.


„Неслучайно местните хора казват:

,,Пустата разложка носия,
голема е гиздосия!
Со сребърни ножици кроена,
со златна игла шиена!!!“

Както пише местният краевед Костадин Радушин в книгата си ,,Продумай, Пирин, разказвай!“ разложката мъжка и женска носия са всекидневна /работна/ и празнична. Женската работна носия се състояла от риза без украса, вехта антерия, лек елек и най-отгоре аба. Според народната памет абата е дреха отпреди около 250 години. На кръста жената навивала тънък пояс и опасвала простичка престилка. В хладно време обличала контош, който е вълнена горна дреха до кръста дълга до кръста и с ръкави. Главата си забраждала с бяла забрадка, за да се предпазва на полето от лятното слънце. Работела боса или обута със закърпени чорапи и цървули.“ , припомниха организаторите по време на събитието и поканиха всички присъстващи, да разгледат и изложбата на традиционни облекла, от фонда на Исторически музей-Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене